Megvédte a Médiahatóság a köztévé Hadházyt lejárató anyagát

2019.01.18. 11:42

Az NMHH után a Médiatanács is elutasította azt a panaszt, amely a köztévé december 9-i, fél nyolcas híradójának kiegyensúlyozatlanságát kifogásolta, írja a 444.

A Híradó az aznapi, MTVA-székház előtt tartott tüntetés apropóján készített lejáratóanyagot Hadházy Ákosról. A panasztevő a korábbi éhségsztrájkjáról ismert Nagy Navarro Balázs volt, aki szerint a híradás a tüntetés érdemi részéről egyáltalán nem számolt be, a riport 90 százaléka a képviselőt negatív színben feltüntető anyag volt.

A Híradóban a másik öt felszólaló beszédéből semmit nem idéztek, a tüntetésen megfogalmazott követeléseket nem ismertették, valamint még az anyag címe is csúsztatott (Az Európai Ügyészség mellett tüntettek), hiszen nem az Európai Ügyészség mellett tüntettek, hanem a közmédia kormányérdekeket kiszolgáló működése ellen.

Hadházy Ákos és Szél Bernadett a köztévé épülete előtt
Hadházy Ákos és Szél Bernadett a köztévé épülete előtt
Fotó: Földi Gábor / Index

A Magyar Narancs szerint az anyag hossza jóval meghaladta az átlagos híradós anyagok terjedelmét, ami lehetővé tette volna a tüntetés követeléseinek részletes ismertetését is, a szerkesztők ehelyett azonban inkább Hadházyt próbálták meg negatív színben feltüntetni.

A Médiatanács az elutasítás indoklásában maga sem vitatta, hogy a címadás ellenére az anyag valóban Hadházyra volt kihegyezve, méghozzá úgy, hogy "mondatainak nem minden részét játszotta be, sőt, az egyes bejátszásokból nem is volt mindig világos, hogy ki és mit mondott".

A Médiatanács mindezek ellenére úgy gondolja:

a nézők egy részében valakivel szemben negatív hangulatot keltő megfogalmazások, interjú-szerkesztési sajátosságok kapcsán nem állapítható meg a pontatlan megfogalmazásokon vagy akár még a tényszerűség hiányán keresztül a kiegyensúlyozottság törvényi kötelezettségének megsértése.

"Az esetleges pontatlan megfogalmazás, illetve a tényszerűség hiánya ugyanis csak akkor értékelendő jogsértés megállapításánál, ha az egyben a kiegyensúlyozatlan tájékoztatást eredményez" – érvelnek. Ám ezután azt is hozzáteszik, hogy az egyes információkat szövegkörnyezetükből kiragadva összeszerkesztett anyag

téves következtetések levonására lehetett alkalmas.

A Médiatanács szerint Hadházynak perelnie kellene, vagy helyreigazítást kérnie.