Az MTI visszadobta az LMP melegeket védő közleményét

2019.01.18. 14:06

"Állapot? Betegség? Torzulás? Vagy csak a sokat emlegetett másság?" – ezzel a felütéssel készült adás a homoszexualitás gyógyíthatóságáról a köztévé kulturális csatornáján, az M5-ön.

Az Ez itt a kérdés... című műsor szerdai adásában arról volt szó, hogy sokan szabadulnának a melegségüktől, csak nem tudják, hogy hogyan tegyék azt. "A világ legkülönbözőbb részein élnek olyan orvosok, pszichiáterek, pszichológusok, akik igenis komoly kutató- és tudományos munka eredményeként képesek homoszexuálisként élt embereket kiemelni ebből az állapotból, betegségből, másságból" – hangzott el a műsorban.

A csütörtöki hírről értesülve az LMP közleményt fogalmazott meg a témában, amelyet aztán hiába juttattak el az MTI-hez, az Index értesülései szerint az állami hírügynökség megtagadta annak közlését. A párt a közleményben jelentette be, hogy a szerdai adás miatt Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője a Médiahatósághoz fordul. (Ahhoz a Médiahatósághoz, amelyik a köztévé híradójának Hadházy Ákost lejárató anyagát sem szankcionálta.)

Az LMP szerint a műsorban sértik a homoszexuális embertársaink méltóságát azok az állítások, amelyek személyiségtorzulásként, erőszakos viselkedésként, gyógyítható betegségként állítják be a homoszexualitást. Ezt a tényt tovább súlyosbítja, hogy a köztévé ettől eltérő véleménynek sem akkor, sem máskor nem adott teret. Ezért Ungár Péter a Médiahatósághoz fordul, mert álláspontja szerint a műsor megsértette a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvény emberi méltóság védelméről szóló rendelkezéseit.

– állt az LMP közleményében.

A melegek mellett felszólaló szöveg közzétételét az MTI azonban pénteken nem tette lehetővé. "A Szabályzat 15. pontja értelmében az MTI jogosult egyes közlemények közzétételét megtagadni, a közlemény közzétételének megtagadásáért semmilyen felelősséggel nem tartozik" – állt a pártnak címzett válaszukban.

Az állami hírügynökség az Országos Sajtószolgálat szabályzatának 14. 2. pontjára hivatkozva utasította vissza a szöveg lehozását, amely kimondja, hogy a közlemény "nem sértheti a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit, nem irányulhat a közmédia bármely szervezete vagy annak munkavállalója ellen".

Az adásban a melegeket gyógyító szakemberek magyarországi konferenciáján készített interjúkat közöltek, majd Trombitás Kristóf Keresztély műsorvezető Hodász András katolikus pappal és Szőnyi Szilárddal, a Heti Válasz egykori újságírójával beszélgetett a homoszexualitásról és annak gyógyíthatóságáról.  • Hírek
  • Hírek