A legérdekesebb részek Varga István nemzeti sajtót ekéző, független sajtót magasztaló interjújából

2019.02.04. 23:12

Több szempontból is rendhagyóra sikerült Varga István, a fideszes sajtót tömörítő állami médiaholding elnökének utolsó munkanapja. Hétfő reggel valószínűleg még maga sem gondolta volna, hogy kedden már nem kell bemennie dolgozni a 476 darab kormánypárti médiát tömörítő Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) székházába.

Csakhogy Varga elkövette azt a hibát, hogy adott egy őszinte interjút a békéscsabai Behir.hu pár száz ember által nézet Youtube-csatornájának, a többi pedig már történelem.

Íme, a bő negyedórás interjú legérdekesebb megállapításai a fideszes sajtó vállalhatatlan minőségéről és a független sajtó ajnározásával. Nem trükkfelvétel, ezt mondta a kormánypárti média első embere, mondjuk, nem is maradt az utána sokáig.

Varga volt olyan naiv, hogy őszintén elmondta véleményét arról, miként kell érteni az Orbán Viktor által hangoztatott baloldali médiatúlsúlyt. Mint szavaiból kiderült, a független sajtó súlyos félreértésben volt, amikor az anyagi lehetőségek mentén közelített a megállapításhoz.

Bár az anyagiakról a fideszes médiamonstrum akkor még első embere szerényen hallgatott a műsorban, ellenben annál nyíltabban kifejezte abbéli meggyőződését, hogy liberális oldal igenis mérhetetlen túlerőben van.

Méghozzá azért, mert lényegében csak a független oldalon vannak tehetséges újságírók és újságnak nevezhető médiatermékek.

Varga nemcsak, hogy dicsérte a független sajtó több képviselőjét, közte nevesítetten az Indexet, mint olyan médiatermékeket, amelyekből tájékozódni lehet, és ahol hozzáértő emberek foglalkoznak újságírással, de eközben iszonyatos ekézéssel bizonygatta a fideszes sajtó silányságát.

Álhírek, fröcsögés, a minőség és a mögöttes tartalom teljes hiánya, mondta a sajátjairól Varga, szegény műsorvezető sokszor csak pislogott.

Nem igaz, hogy ennek az oldalnak nincsenek újságírói

– fakadt ki egyszer például, de a tévét sem kímélte, egyenesen nézhetetlennek nevezve a nemzeti oldal híradóit.

Vannak tévéink is, biztos tudja, de mondjuk a köztévénél is, én szeretném úgy nézni azt a műsort, hogy el is tudjam nézni, és nem azt szeretném látni, hogy Magyarország felett felhőtlen az ég, és minden szép és jó, és mindenki jól szerepelt és a kormánynak csak hibátlan döntései vannak, és mi vagyunk a legszebbek és a legokosabbak. Mert ez nem propaganda, ez nem sajtó, ez valami egészen más. Úgyhogy ebben kellene változtatnunk, de a köztévé nem a mi dolgunk, úgyhogy nem kell megijedni a híradósoknak.

És az élet tényleg Vargát igazolta, hiszen őt is a kormány nevezte is, és lám, mennyire nem volt hibátlan döntés.