Tamás
-7 °C
8 °C

Kedden tökéletesen kiderült, hogy kit, mennyire tekint ellenzékinek a kormánymédia

2019.02.06. 16:36
Kedd este két kormánypárti tévé beszélgetős műsorában is ellenzéki politikusok jutottak főszerephez: Karácsony Gergellyel a Hír TV-ben, Volner Jánossal az Echo TV-ben beszélgettek. Bár mindketten azt mondják, hogy le kellene váltani a kormányt, míg Karácsonynak azért is meg kellett izzadnia, hogy a végére érjen egy mondatnak, Volnerrel olyan kesztyűs kézzel bántak, mint egy kormánypárti képviselővel.

Karácsony Gergelyt mint a múlt héten lezajlott baloldali főpolgármester-jelölti előválasztás győztesét konferálták fel kedd este a Hír TV beszélgetős műsorában. Pár kérdés erejéig valóban szó esett a 34 ezer fő részvételével lezajlott előválasztásról, de a riporter, Földi-Kovács Andrea elsősorban arra volt kíváncsi, hogy Karácsony miért akar szövetkezni a Jobbikkal, ha korábban a párt bizonyos képviselőit vállalhatatlannak tartotta.

Látszólag maga Karácsony fordította ebbe az irányba a beszélgetést, mert ő hozta fel, hogy a Fidesz megpróbálja megosztani az ellenzéket, és ennek része szerinte az is, hogy a kormánypárti sajtó folyamatosan Gyurcsány vagy a Jobbik nyilatkozataira reagáltatja őket.

Földi-Kovács Andrea mindenesetre kapva kapott az alkalmon, és a következő közel negyed órában nem is eresztette el a témát, gyakorlatilag tökéletesen szemléltetve, amit Karácsony egy mondattal korábban állított. Ezzel együtt a vitából a Párbeszéd elnöke jött ki rosszul.

Földi-Kovács végigsorolta a Jobbik összes vállalhatatlan ügyét (Gyöngyösi Márton listázása, Kulcsár Gergely zsidózása, Sneider Tamás skinhead múltja), és felidézte Karácsony Jobbikról szóló korábbi nyilatkozatait. Karácsony azt a magyarázatot adta, hogy az igazán kínos figurák már elhagyták a Jobbikot, mire a műsorvezető többször megpróbálta kihúzni belőle, hogy pontosan kik azok a nácik szerinte, akik távoztak, hiszen mind Gyöngyösi, mind Sneider, mind Kulcsár továbbra is a pártban vannak. "Tisztázzuk akkor, hogy ön kiket tekint nácinak?" - tette fel a kérdést a műsorvezető.

Azokat, akiknek a náci karlendítéseiről sosincs szó a Hír TV-ben

- hangzott Karácsony válasza, de ez nem billentette ki Földi-Kovácsot, aki továbbra is arról kérdezett, hogy a Párbeszéd társelnöke szerint megvan-e közös erkölcsi alap Gyöngyösivel és Sneiderrel a szövetséghez.

A beszélgetés felénél tartottunk, és még csak most jutottunk el a Sneider Tamásról kiszivárgott legutóbbi hangfelvételig, ahonnan Földi-Kovács gyorsan visszakanyarodott Sneider 15 évvel ezelőtti cigányverős ügyéig.

Mindegyikre azt mondja, hogy vagy régi történet, vagy... mit gondol egy ilyen emberről?

- kérdezte Földi-Kovács. Ezután szóba került még a választási rendszer, külföldi példák, máshol a pártok hogyan viselik el a vereséget, népszerűbb-e a Kétfarkú Kutyapárt a Párbeszédnél, vagy miért nem nő meg a Párbeszéd akkorára, mint a Fidesz.

Karácsony - ahogy arra a 444 összefoglalója is rámutatott - láthatólag valóban nem készült fel a Jobbikkal kapcsolatos, egyébként érdemi kérdés megválaszolására. Ha abból indulunk ki, hogy egy ellenzéki politikus ment be egy elkötelezetten kormánypárti tévébe, akkor végül is nem annyira meglepő, hogy a műsoridő pár százalékában beszélhetett a saját témáiról, a többiben elsősorban egy másik párt kellemetlen ügyei miatt kellett magyarázkodnia.

De ha mellé tesszük, hogy mi történt pont ugyanekkor egy másik kormánypárti csatornán Volner Jánossal, akkor már egész más a helyzet optikája.

A műsorvezető együtt örül Volnerrel

A Jobbikból kilépett Volner János az Echo TV vendége volt, és már a felkonferálásnál érződött, hogy nem kell túl izzasztó beszélgetésre készülnie. Ugye, (elvileg) Volner is egy ellenzéki politikus,  azt hihetnénk, őt is hasonlóan megszorongatják, szembesítik korábbi kijelentéseivel, jobbikos múltjával. A műsorvezető ehhez képest azzal kezdte, hogy mielőtt rátérnének a Jobbik és a baloldali összefogás helyzetére, beszéljenek kicsit arról, hogy a szintén a Jobbikból kilépett Dúró Dóra szerint politikai blöff, hogy megszűnne a Jobbik a nyakába kapott összesen közel egymilliárdos bírság miatt.

Volner pedig feltette azt a lemezt, amit elvártak tőle, hosszasan levezette, hogy a Jobbik mennyire sok pénzből gazdálkodik, így meg sem kottyanhat volt pártjának a legutóbbi 200 milliós büntetés.

Sneider Tamásnak jó ideje nem volt semmilyen önálló gondolata, és semmilyen jó ötlete, megpróbálta legalább mozgósítani az ellenzéki szavazókat, főleg a Jobbik szavazóit annak érdekében, hogy megijessze őket azzal, hogy a Jobbiknak vége lesz, mert a gonosz Orbán Viktorék kinyírják a pártot. Nem erről van szó

- mondta végig mondókáját a fideszes média által korábban lesifotóssal a bokorba követett politikus, mire a műsorvezető örömét fejezte ki, hogy Volner felhozta a tiltott párttámogatás témáját.

Az ellenzéki politikus mutatóba kapott ugyan egy kérdést, hogy mi tudott a tiltott támogatásról, hiszen azt mégis csak arra az időszakra szabták ki, amikor ő volt a párt alelnöke, de Volner mondta, hogy őket ezektől az infóktól hermetikusan elzárták, a műsorvezető Szabó Anett pedig nem feszegette a témát.

A folytatás a Jobbikon belüli belharcokról szólt, kik léptek ki eddig, és kik fognak a jövőben távozni a pártból, majd Volner (hasonlóan a másik csatornán Földi-Kovácshoz) felsorolta, milyen kompromittáló anyagok jöttek ki jobbikos politikusokról. Míg a Hír TV-n Karácsony minden mondatába belevágott a műsorvezető, az Echo TV-ben Volner nagyívű fejtegetéseket folytathatott, természetesen a Jobbik megszűnéséről.

Én azt látom, hogy a Jobbiknak is hosszú távon ez rendkívül rosszat fog tenni, modellezem is önnek a politikai folyamatokat, mert hosszú ideje politikacsinálással foglalkozom már.

- vezetett fel például egy gondolatot Volner, akit utána nyugodtan elmondhatta, mennyivel nemzetibb a Mi hazánk mozgalom a Jobbiknál.

Az interjú hangulatát talán kifejezi, hogy az volt a legkeményebb kérdés, amit Volnernek szegeztek, hogy ott volt-e Sneider Tamás esküvőjén.