Edina
0 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Túlzottan a kormány kezében a magyar sajtó az Európa Tanács szerint

2019.02.12. 16:10
Kevés a megmaradt független lap Magyarországon, azok is akadályokkal néznek szembe, a függetleneket pedig megpróbálják lejáratni – írja a Tanács a jelentésében. A II. világháború óta nem volt ilyen törékeny helyzetben a sajtószabadság Európában.

A második világháború vége óta nem volt ilyen törékeny helyzetben a sajtószabadság Európában, ezért mielőbbi határozott politikai intézkedésekre van szükség – figyelmeztetett kedden közzétett jelentésében az Európa Tanács (ET).

Kormánykézben a magyar média nagy része

A jelentést az MTI is szemlézte, sőt, a közmédiától szokatlan módon nem hallgatták el a magyar helyzetet bíráló részeket sem. Az ET ugyanis külön fejezeteket szentelt a magyar, az olasz, az orosz és a török sajtóhelyzetnek.

Aggályosnak nevezték, hogy „Olaszországban kimagasló mértékben megnőtt a jelentett jogsértések száma, Magyarországon a média nagyon magas arányban koncentrálódik a kormánypárti oligarchák kezeiben, Törökország továbbra is az újságírók legnagyobb bebörtönzője a világon, Oroszországban pedig a kormány súlyosan korlátozza a szólásszabadság terét”.

A szervezet azt írja Magyarországról: „A sajtópaletta 2010 óta történő jelentős átszabásával a magyar kormány mára uralja a média nagy részét, a kevés megmaradt független termék akadályok sorával néz szembe, például a hirdetési bevételek hiányával, a korlátozó szabályozási környezettel és a független újságírók hiteltelenítését célzó kampányokkal.”

A jelentés külön kiemeli – ezt a részt az MTI már nem szemlézte –, hogy a bíróság megrovásban részesítette az Index újságíróját, Dezső Andrást, mert „személyes adattal való” visszaélésnek ítélte meg, hogy kollégánk egy nyilvános adatbázis alapján megírta: a kormánymédiában a svéd migránshelyzetről drámai kijelentéseket tevő svéd-magyar nőt többször elítélték Svédországban, például hazugság miatt is. A jelentés problémásnak tartja azt is, hogy Kovács Zoltán kormányszóvivő rendszeresen „támadja verbálisan” a Politico tudósítóját, Bayer Lilit.

A jelentés megemlékezik a kormánypárti médiakonglomerátum „átláthatatlan” megalapításáról, amely „még intenzívebbé teszi a médiapluralizmussal kapcsolatos aggályokat”.

A jelentésben felszólították a magyar hatóságokat a sajtószabadság tiszteletben tartására és védelmezésére, ennek érdekében az érvényben lévő törvények és gyakorlatok felülvizsgálatára.

Egész Európában rossza a helyzet

Az ET arról számolt be, hogy jelentősen romlott a médiaszabadság helyzete az elmúlt években Európában, tavaly mintegy 140 súlyos jogsértésről érkezett bejelentés az értékelés összeállításában részt vevő tizenkét nemzetközi újságíró-szervezethez.

Az újságírók elleni támadások száma folyamatosan emelkedik, tavaly kétszer annyi halálos fenyegetést jelentettek, mint egy évvel korábban. Emellett sok riportert önkényesen tartanak fogva egyes országokban, új törvények szűkítik a hatóságok, a kormányzat ellenőrzését végző szabad sajtó tevékenységét, és több újságíró-gyilkosság ügyében továbbra sincs előrelépés a tettesek felelősségre vonásában.

„Határozott és összehangolt politikai cselekvésre van szükség a tagországok és a szervezet részéről, hogy visszafordítsuk a sajtószabadság romlásának trendjét és erősítsük az újságírók védelmét” – hangsúlyozta Thorbjorn Jagland, az ET főtitkára. „A szólásszabadság kulcsfontosságú az összes többi emberi jog érvényesüléséhez is, ezért nagy figyelmet kell rá fordítaniuk a tagállamoknak” – tette hozzá.

A jelentés elkészítésében tizenkét nemzetközi újságíró-szervezet vett részt, köztük az Európai Újságíró Szövetség (EFJ), a Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ), a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ), az Európai Újságírók Szövetsége (AEJ) és a Riporterek Határok Nélkül (RSF).

Ne maradjon le semmiről!