A Figyelő elismerte, hogy hazugsággal támadta a 19 éves ellenzéki diáklányt

2019.02.20. 08:19

A Nagy Blankáról terjesztett álhíreik miatt helyreigazítást tett közzé kedden a kormánypárti Figyelő – vette észre a Népszava. Ha még emlékeznek, a 19 éves kiskunfélegyházi tanuló tavaly decemberben Kecskeméten, majd idén januárban Budapesten is felszólalt a túlóratörvény miatt kirobbant tüntetéseken. Elsősorban kecskeméti szavai miatt híresült el, amikor Áder Jánosnak címezve azt üzente „a bajszos fasznak, hogy álljon hátrébb eggyel, és bassza arcon magát”.

A kormánypárti sajtó gyorsan elő is vette a diákot; a Ripost, majd a bulvárlap „értesüléseire” hivatkozva a többi kormánypropagandához tartozó újság, a Figyelő, az Origo és a Lokál is azt állította, hogy a tanuló több tárgyból bukásra áll, és sokat hiányzik az iskolából. Nagy cáfolta ezt a híresztelést, és ügyvédje útján a múlt héten sajtó-helyreigazítási kérelmet küldött az érintett lapoknak, melyek közül az ötnapos határidőn belül eddig a Figyelő tett eleget a felszólításnak:

Ripost alapján valótlanul híreszteltük, hogy Nagy Blanka három tárgyból is bukásra áll, illetve, hogy kifejezetten gyenge tanuló. Valótlanul híreszteltük továbbá, hogy Nagy Blankának annyi hiányzása van, hogy az már meghaladta azt a mértéket, amit a törvény még egyáltalán lehetővé tesz.

A Ripost, az Origo és a Lokál még adós maradt a helyreigazítás közlésével, ennek hiányában pedig per indulhat ellenük. 2018-ban 109 helyreigazítási pert vesztett a kormánysajtó, mely tudatosan bevállalja azt, hogy légből kapott hazugságokat, rágalmakat terjeszt a kormány által kijelölt célszemélyekről, mivel a néhány millió forintos – közvetett módon közpénzből fizetett – bírság úgyis eltörpül az azonnali politikai haszonhoz képest. A rágalmazások rendszerét ebben a cikkben mutattuk be részletesen.