Nem lesz eljárás a meleggyógyító köztévés műsor miatt

2019.02.21. 11:04

A Médiahatóság szerint a köztévé melegek gyógyításával foglalkozó műsora nem sértette a melegek egyenlő emberi méltóságát, nem érvelt a kirekesztésük ellen, ezért nem is indítanak eljárást az ügyben.

Nem meglepő módon több bejelentés érkezett a Médiahatósághoz az M5 csatornán január 16-án sugárzott Ez itt a kérdés...című műsorral kapcsolatban. Ebben azzal foglalkoztak, hogyan lehet gyógyítani a melegeket. A műsorba két olyan vendéget hívtak meg, akik ugyanazt az álláspontot képviselték, miszerint a melegek "kikezelése" a homoszexualitásból lehetséges, ráadásul a műsorvezető sem tett fel olyan kérdéseket, amelyekkel ezt a nézetet megkérdőjelezte volna. A Médiahatóság most reagált a megkeresésekre, közleményükben azt írják, hogy a bejelentők többek között gyűlöletkeltőnek és kirekesztőnek találták a homoszexuálisok gyógyításáról szóló műsorszámban elhangzottakat.

"Ennek kapcsán a Médiatanács megállapította, hogy

a műsorszámban elhangzottak tudományos megalapozottságát nem vizsgálhatja a testület médiaigazgatási jogi eszközökkel, hanem csak a feldolgozásmód, a lehetséges hatás, a sugallt üzenet vethet fel jogsértést.

A hatósági vizsgálat eredménye szerint a műsorszám, bár a széles körben elfogadott nézetekkel ellentétes véleményt hangoztatott, nem vonta kétségbe a homoszexuális személyek egyenlő emberi méltóságát, semmiféle degradáló, gúnyos vagy pejoratív kifejezést nem használt rájuk nézve, agresszió vagy támadó megnyilvánulás nem jelent meg a más szexuális irányultságú személyekkel szemben, és a műsorszám nem érvelt az érintett csoport tagjainak kirekesztése ellen sem, ezért a Médiatanács nem indít eljárást az ügyben.

Maga a témaválasztás – a feltétel nélküli elfogadás helyett az önkéntes változni akarás segítése –, nem vet fel jogsértést. Az Alkotmánybíróság gyakorlata szerint

a szólás védelme nem tagadható meg azon az alapon, hogy az sérti mások érzékenységét, nézeteit, vagy azt egyesek bántónak, megalázónak érezhetik,

mert az Alaptörvény a szólást annak érték- és igazságtartalmára tekintet nélkül védi" - zárul a közlemény.

A tudomány álláspontja szerint egyébként a nagy felháborodást kiváltott műsorban bemutatott kutatásoknak nincs létjogosultsága, károsak és szükségtelenek.