Tételesen cáfolja a Fővárosi Törvényszék a Pesti Srácok cikkét

szarvasszilveszter.jpg.1200x630 q85 crop-center upscale
2019.02.22. 17:15 Módosítva: 2019.02.22. 18:54

Arccal, névvel és személyes adataival került fel a Police.hu körözési listájára Szarvas Szilveszter, a kormánypárti Pestisrácok.hu főszerkesztő-helyettese, miután egy rágalmazási ügye miatt országos elfogatóparancsot és körözést adtak ki ellene, számolt be az esetről a lap.

A Pesti Srácok cikke szerint Szarvas Szilvesztert egy 2017. júniusában megjelent, a Czeglédy-ügyről szóló írása miatt perelte be az írás egyik érintett szereplője. A feljelentés a Pesti Központi Kerületi Bíróságra került, ahol előbb egy előzetes, békéltető tárgyalást tartottak, amelyen békülésre nem került sor, így a feljelentésből bírósági büntetőügy lett.

Az első tárgyalást 2018. október 12-ére tűzték ki, a Pesti Srácok ügyvédje, Balsai István azonban jelezte, hogy Szarvas egy székelyföldi programja miatt nem tud ezen részt venni, ezért új tárgyalási nap kitűzését kérte. A lap szerint ezután sem az újságíró, sem az ügyvéd nem kapott újabb idézést, a bíró pedig Szarvas előállítását kérte a következő tárgyalásra, január 23-ra.

Mivel a főszerkesztő-helyettes aznap dolgozott, a rendőrség az otthonában nem tudta őt előállítani, bár az otthon tartózkodó családtagok nem is találkoztak rendőrökkel. Az újabb tárgyalás elmulasztása miatt az ügyben eljáró bíró elrendelte Szarvas Szilveszter körözését és elfogását, fényképe, neve és egyéb személyes adatai így megjelentek a Police.hu körözési listáján is. A portál erről egy lementett képernyőképet is közöl. A lap szerint a bíró eljárásjogi hibát vétett, és elfogultságról tett tanúbizonyságot.

A kormánybarát portál állítása szerint a szerkesztőségnek fogalma sem volt a körözésről és az elfogatóparancsról, egy olvasójuk hívta fel erre a figyelmüket. A portál ügyvédje ezután a Pesti Központi Kerületi Bíróság ügyeletes bírójánál elérte, hogy a főszerkesztő-helyettes ellen kiadott elfogatóparancsot február 19-én visszavonják.

A PestiSrácok.hu megdöbbentőnek, a Médiaalkotmány és az Alaptörvény szellemiségével teljességgel összeegyeztethetetlennek, továbbá az eljárási jogszabályokkal is ellentétesnek tartja Szarvas Szilveszter bűnözőként való megbélyegzését, a kiadott elfogatóparancsot. A bírói eljárás ellen a következő tárgyalási napon panaszt emelünk. Ezúton kérjük a Magyar Országgyűlés minden jóérzésű képviselőjét, hogy kezdeményezze és támogassa a sajtószabadságot alapjaiban fenyegető, pártállami örökségként ránk maradt, börtönbüntetést és a mostanihoz hasonló üldöztetést megengedő büntetőjogi szankciók kiiktatását!

– írta a Pesti Srácok, amelynek szerkesztősége a cikkben vérlázítónak, elfogadhatatlannak és nonszensznek nevezte a történteket.

Szarvas Szilvesztert egyébként épp a napokban tiltotta ki Kövér László az Országházból, miután a korábban Röszkénél menekülteket elgáncsoló László Petra kollégájával Jakab Péter jobbikos képviselőt próbálták olyan hevesen meginterjúvolni, hogy közben betévedtek egy forgatási tilalom alá eső területre.

Frissítés: A Fővárosi Törvényszék cáfol

Péntek este a Fővárosi Törvényszék Sajtóosztálya több állítást is kifogásolt a Pesti Srácok cikkében, a levelüket az Index szerkesztőségének is elküldték. A következő felsorolásban a kifogásaik változtatás nélkül szerepelnek:

  • Az eljárásban 2018. október 12-re kitűzött tárgyalási napra szóló idézést Szarvas Szilveszter élettársa átvette, annak kézbesítése szabályszerű volt.
  • Nem felel meg a valóságnak a cikk azon állítása sem, hogy dr. Balsai István Szarvas Szilveszter távolmaradását előre kimentette volna.
  • Az első tárgyalás időpontjában dr. Balsai István az ügyre meghatalmazással még nem is rendelkezett, az iratokhoz becsatolt meghatalmazása ugyanis csak 2019. február 18-án kelt.
  • Az október 12-re kitűzött tárgyaláson Szarvas Szilveszter nem jelent meg, távolmaradását az újságcikkben foglaltakkal szemben nem mentette ki sem előzetesen – sem pedig az elfogatóparancs kibocsátásáig utólagosan.
  • A bíró jogszerűen rendelte el a rendőri elővezetést október 30-án – addig várt ugyanis arra, hogy Szarvas Szilveszter kimentse magát.
  • A 2019. január 23-ra kitűzött tárgyaláson Szarvas Szilveszter rendőri elővezetése nem vezetett eredményre, a bíró azonban – bevárva a sikertelen rendőri elővezetésről készült jelentést – csak 2019. február 18-án, a jogszabályoknak megfelelően bocsátotta ki az elfogatóparancsot.
  • Az elfogatóparancs kibocsátását követő napon, azaz 2019. február 19-én 0 óra 59 perckor elektronikus úton érkezett dr. Balsai Istvántól az a tájékoztatás, hogy a kitűzött új határnapon Szarvas Szilveszter meg fog jelenni, és kéri az elfogatóparancs visszavonását.
  • Egyébiránt csak ekkor adott tájékoztatást arról, hogy az október 12-i tárgyalás időpontjában Szarvas Szilveszter külföldön tartózkodott.
  • 2019. február 19-én délelőtt jelentkezett Szarvas Szilveszter a bíróságon, és csak ekkor csatolta a Balsai Ügyvédi Irodának szóló, s előző nap kelt meghatalmazását.
  • Ugyanezen a napon az ügyeletes bíró az elfogatóparancsot visszavonta – a visszavonás a személykörözés részletes listába 2019. február 19-én 12 óra 34 perckor bejegyzésre került. Az, hogy ezt követően mikor történik intézkedés a rendőrségi körözési lista frissítéséről, kívülreked a bíróság intézkedési körén.

A törvényszék szerint ezekből a tényekből az következik, hogy az ügyben eljáró bíró jogszerűen intézkedett, amikor elrendelte a tárgyalásról igazolatlanként távolmaradó Szarvas Szilveszter elővezetését, annak eredménytelensége után pedig az elfogatóparancs kibocsátását.

A Huth Gergelynek címzett levél szerint a törvényszék "elfogadhatatlannak, nonszensznek, s
újságírói túlkapásnak" tartja azt, ami a Pesti Srácok cikkében szerepel.

" Az újságírók pártállami módon történő kriminalizálásáról, s üldöztetéséről írni egy olyan cikkben, amely szinte kizárólag valótlan állításokat közöl számunkra némileg visszásnak tűnik"

- áll a levélben.