Pénzbüntetést kaptak a rendőrségtől a Mérce újságírói, amiért a dolgukat végezték

2019.03.05. 12:57

Összesen 80 ezer forint pénzbüntetést kapott a Mérce két újságírója, amiért január 23-án egy tüntetésről tudósítottak a a Legfőbb Ügyészség előtt. A tüntetés vége után egy kisebb csoportot követtek, amelynek tagjai a Markó utcán a Bajcsy-Zsilinszky út irányába indultak el az úttesten, majd felmentek a felüljáróra is, ahová a két újságíró követte a demonstrálókat.

Mint a Mérce cikkéből kiderül, a felüljáró két oldaláról érkező rendőrök később egyenként kezdték el igazoltatni a tüntetőket, majd lekísérték őket, köztük az újság munkatársait is. Mindketten bemutatták a sajtóigazolványukat és jelezték, hogy nem értenek egyet azzal, hogy szabálysértést követtek el, hiszen csak a munkájukat végezték.

Nemrég a két újságíró postai csekken kapott 30, illetve 50 ezer forintos büntetést az V. Kerületi Rendőrkapitányságtól közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt. A levélben azt is jelezték, hogy megállapításuk szerint a sajtómunkások a forgalom akadályozása nélkül is tudtak volna tudósítani a demonstrációról, ezért kapták a büntetést. A határozatból az nem derül ki, hogyan lehet egy felüljárós tüntetésről úgy tudósítani, hogy az újságíró ne tudjon elkövetni szabálysértést.

Az egyik érintett mércés meghallgatási kérelmet nyújtott be a rendőrségnek.

Ugyanezen a demonstráción az ott dolgozó kollégánk adatait is felvette a rendőrség, és végül 50 ezer forintos büntetést kapott. A büntetés miatt kollégánk is meghallgatási kérelmet adott be.