Teljes lett a központosítás a kormánymédiában

D KOS20120330002
2019.03.08. 08:56
Eddig „csak” a tulajdonosa volt közös majdnem ötszáz, a kormánynak „önként” felajánlott sajtóterméknek, de most már vállalatcsoporttá is alakultak a médiumok, így még központibb lesz az irányítás.

Az eddigieknél is teljesebb lesz a kormánypropaganda központi irányítása: 2019. február 21-ével szerződést kötött 28 olyan médiavállalkozás, amelyek mind a KESMA (Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány) nevű, Fideszközeli médiaalapítvány tulajdonában állnak. Az erről szóló hirdetményt, amelyet a hvg.hu szúrt ki, március 7-én tették közzé a cégközlönyben.

A szerződéssel egy olyan vállalatcsoport jön létre, amelynek vezető tagja a kormánynak való felajánlás előttig Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Mediaworks, a többi cég pedig ellenőrzött tag. Ezeknek a cégeknek eddig csak a tulajdonosuk, a KESMA volt közös, mostantól viszont már központi irányítású vállalatcsoportként működnek tovább.

A Mediaworks tulajdonosi jogokat gyakorolhat a többi cég fölött, a vállalatcsoporttá alakulás következtében pedig a médiumok a jövőben közös beszerzési rendszert használnak, azaz a Mediaworks dönt a beszerzésekről, és az az informatikai rendszer is egységes lesz. A Hvg.hu hozzáteszi: a vállalatcsoportban a humenerőforrás-menedzsmentet is összehangolják, ami azt jelenti, 

a Mediaworksnél határozzák majd meg, ki dolgozzon vagy ne dolgozzon ezekben a médiumokban az Origótól a Hír Tv-ig.

Összehangolják ezen kívül a marketing- és jogi tevékenységet, a pénzügyeket is. A vezetői jogokat Liszkay Gábor elnök-vezérigazgató, Lóczi János általános vezérigazgató-helyettes, Kálmán Erika portfóliókezelési vezérigazgató-helyettes és Csermely Péter tartalomfejlesztési vezérigazgató-helyettes fogják gyakorolni a Mediaworks képviseletében.

A Fideszt nyíltan kiszolgáló médiatermékek vezetői még novemberben ajánlották fel, papíron önként a lapjaikat a KESMA nevű holdingnak, ezzel mintegy 30 milliárd forintos vagyonról mondva le a kormány javára. Ettől egészen nyilvánvalóan felmerült a kérdés, vajon nem torzul-e a médiapiac és megvalósul-e a túlzottan egyoldalú tájékoztatás a magyar médiában, de hogy ezt ne kelljen még színleg sem megvizsgálnia sem a Gazdasági- és Versenyhivatalnak, sem a Médiatanácsnak, Orbán Viktor saját kezűleg írta alá azt a dokumentumot, amely nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette a tranzakciót.

A Versenyhivatal egyébként a mostani átalakulást sem vizsgálja: „Versenyjogi szempontból nem minősül összefonódásnak, hanem egy vállalatcsoporton belüli átrendeződésnek tekinthető. A cégek eddig is egy vállalatcsoportba tartoztak, így az átrendeződés nem független vállalkozáscsoportokat érint” - írták a hvg.hu kérdésére.

Ne maradjon le semmiről!