Minisorozatban élhetjük át újra a világ legsúlyosabb nukleáris katasztrófáját

2019.03.13. 13:50
Az 1986-os csernobili katasztrófáról és annak hatásairól rengeteg dokumentumfilm született már. Több mint harminc évvel a történtek után az HBO elérkezettnek látta az időt, hogy drámasorozatot készítsen belőle.

1986. április 26-án hajnalban felrobbant a csernobili atomerőmű 4-es reaktora. Ha nem is éppen napra pontosan, de a 33. évfordulóhoz közel, május 6-án az HBO bemutatja azt az ötrészes minisorozatot (magyar premierről egyelőre nincs hír), ami nem dokumentumfilmes feldolgozása lesz a történetnek, hanem igazi dráma.

A forgatókönyvet az a Craig Mazin írta, aki több Másnaposok és Horrora akadva filmet is jegyez, vagyis eddig inkább vígjátékok kerültek ki a keze alól. IMDb-adatlapja szerint a sorozatot Johan Renck rendezi majd. Ő korábban a Breaking Badben, a Walking Deadben és a Vikingekben vállalt már hasonló feladatot. A történet főszereplője Valerij Alekszejevics Legaszov szovjet tudós lesz, akit a Kreml azzal bízott meg, hogy nyomozza ki, mi okozta a katasztrófát. Őt Jared Harris alakítja majd.

Az alkotók saját állításuk szerint ügyeltek arra, hogy amennyire csak a műfaj keretei engedik, hűek maradjanak a valósághoz. 

Nem változtattunk semmin csak azért, hogy fokozzuk a drámai hatást... Számunkra ez a történet az igazságról szól

– nyilatkozta Mazin. 

Hogy ezt mennyire sikerült tartani, az majd kiderül. Az előzetes alapján egy látványos és sokak számára talán túlságosan valós pillanatokat is tartalmazó sorozatra kell számítani.