Meghalt Baló György

D CIM20171026013
2019.03.18. 15:47 Módosítva: 2019.03.18. 18:06
Meghalt Baló György televíziós szerkesztő, műsorvezető, a Magyar Televízió volt kulturális igazgatója, Pulitzer- és Prima Primissima díjas újságíró. Baló évtizedeken át szerkesztett és vezetett közéleti-politikai műsorokat a köztévén és kereskedelmi csatornákon. Dolgozott többek között a Híradó, az Aktuális, a Záróra, A Hét, Az Este, a Szólás Szabadsága és a Magyarul Balóval című műsorokban. 71 éves volt.

71 éves korában meghalt Baló György, írja a Híradó.hu honlapja.  Az MTI híre szerint  az ismert tévés újságíró méltósággal viselt, hosszú betegség után hunyt el szerettei körében. Temetéséről később intézkednek.

Ha újra dönthetnék, biztos nem lennék se újságíró, se televíziós. Nem tudom, hogy a mai világban, különösen Magyarországon létezik-e független média. A rendszerváltozás egyik legnagyobb hiányossága volt és maradt, hogy nem sikerült megteremteni az igazán független, szuverén közmédiát, amire nagy szükség van. Ütőképes, független közmédia nélkül nincs civil társadalom, ütőképes civil társadalom nélkül nincs független közmédia, és a kettő nélkül nincs igazi demokrácia

– mondta az RTL Klubnak adott interjújában négy évvel ezelőtt. Pedig Baló György egész életében televíziós újságíró volt, pályája leghosszabb szakaszában a közmédiánál.

Baló az ELTE Bölcsészettudományi Karának angol–német szakán diplomázott 1970-ben. Állítása szerint azért itt, mert rossz volt matematikából. Szerinte elsősorban ezért lett újságíró, és nem azért, mert szülei is mindketten újságírók voltak. „Apám a tényekben hitt nagyon, mindig azt mondta nekem, hogy a tények, a tények, a tények” – mesélte.

Baló György műsorvezető (k) a 25 éves Magyar Televíziót bemutató tévésorozat forgatásán, balra Kelemen Endre szerkesztő-műsorvezető, jobbra Bokor Péter rendező.
Baló György műsorvezető (k) a 25 éves Magyar Televíziót bemutató tévésorozat forgatásán, balra Kelemen Endre szerkesztő-műsorvezető, jobbra Bokor Péter rendező.
Fotó: Rádió és Televízió Újság / FORTEPAN

Bár sportriporter szeretett volna lenni, diploma után az MTV Híradójánál kezdett el dolgozni, majd többek között a Panoráma, a Stúdió és a Hírháttér című műsorok szerkesztő-műsorvezetője volt. 1989 és 1990 között az MTV 2-es csatornájának igazgatója és választási irodájának vezetője, majd a Napzárta főszerkesztője volt. 1997-től ő is a kereskedelmi tévézés felé fordult, a TV3 vezérigazgatója volt annak 2000-es megszűnéséig. Itt az Esti gyors című műsort vezette.

2000-ben visszatért a Magyar Televízióhoz, az Aktuális és a Záróra című műsorok készítésében vett részt. Később az MTV kulturális igazgatójává nevezték ki, de dolgozott A Hét című heti közéleti műsor főszerkesztőjeként, majd Az Este és A Szólás Szabadsága című háttérműsorokban és a Kedd 21 című vitaműsorban is.

2006. szeptember 17-én, a tévészékház ostromakor is éppen élő adást vezetett. A stúdióban Juhász Ferenc, az MSZP elnökhelyettese Navracsics Tiborral, a Fidesz frakcióvezetőjével vitázott az Este című műsorban. Balóék azonnal beszámoltak a Szabadság téren történtekről, később pedig a műsorban Török Gábor politológussal elemezték a helyzetet. Egy kis időre mindannyian az épületben ragadtak. Amikor a tüntetők egy része autókat kezdett gyújtogatni, Baló kocsija is kiégett. 

2007-ben, a 60. születésnapján barátai azzal lepték meg, hogy a Népszabadságban egész oldalas hirdetésben sorolták fel a leghíresebb műsorait, majd a végére odaírták: „Baló. Hatvan. Köszönjük.”

Bár az ország elsősorban műsorvezetőként ismerte, ő mindig is szerkesztőnek tartotta magát.

Én elsősorban szerkesztőnek tartottam és tartom magam a mai napig. De úgy gondoltam, hogy nálam jobban ezt senki nem tudja előadni, elmondani. A műsorvezetést a mai napig másodlagos tevékenységnek gondolom. De a magyar televíziózás története úgy alakult, hogy a szerkesztőknek nincs kellő becsülete, mindig az volt a nagy ember, a fontos ember, akit a képernyőn lehetett látni. A szerkesztő, akitől minden függ, aki Nyugat-Európában a tévéműsorok teljhatalmú ura, nálunk általában nem kapta meg azt a megbecsülést, amit kellett volna. Ha a szerkesztő akart valamit, az kevés volt, ha az akart valamit, akit a képernyőn látni, az sokkal könnyebben megvalósult

– mondta erről.

Baló György az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című reggeli magazinját vezeti a Magyar Rádió stúdiójában 2009 augusztusában.
Baló György az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című reggeli magazinját vezeti a Magyar Rádió stúdiójában 2009 augusztusában.
Fotó: Balaton József / MTI

A köztévé elnöki posztjáért kétszer is versenybe szállt. Mindkét alkalommal megkapta a kuratóriumi elnökség támogatását, de a civil kurátorokkal kiegészített testület egyszer sem választotta meg. 2012-ben távozott az MTV-től, ahol egy ideje már nem kapott feladatokat. 2015-től az RTL Klubon indult műsora Magyarul Balóval címmel.

Baló György szinte soha nem beszélt a magánéletéről, pedig annak a szakmai munkájára is hatása volt. Habár akkor már külön élt feleségétől, Morvai Krisztinától, a Magyar Televízió úgy döntött, hogy 2009-ben nem vezetheti az európai parlamenti választási műsort, mert Morvai Krisztina ezen a választáson a Jobbik Magyarországért Mozgalom listavezetőjeként indult. Később hivatalosan is elváltak.

Baló idén január elején jelentette be, hogy műsorát a saját kérésére felfüggesztik. „Négyévnyi napi műsorkészítés után pihenésre és orvosi kezelésre van szükségem, ezért a műsort saját kérésemre január 8-tól szüneteltetjük” – búcsúzott a nézőktől.

Baló Györgynek nagy tekintélye, elismertsége volt a szakmában. Bár tanított is, azt mondta: arra, hogy mitől működik valaki a képernyőn, hogy mitől lesz valakiből igazi televíziós személyiség, nem sikerült rájönnie. „Vagy elhiszik neki, amit mond, vagy nem hiszik el. Vagy rokonszenvesnek tartják, vagy nem. De hogy ezt hogy lehet megtanulni, arról fogalmam sincs.”

(Borítókép: Czimbal Gyula / MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport