Tízből hét nőt zaklattak a médiában Mexikóban

2019.03.27. 13:18 Módosítva: 2019.03.27. 15:02

Több száz, a médiában, a művészetben vagy a tudományban dolgozó mexikói írta ki a közösségi médiában, hogy őt is zaklatták már szexuálisan, bő másfél azután, hogy ugyanezzel a céllal megjelent az USA-ban és Európában is a #metoo a Facebookon és a Twitteren.

Nők menete a nemzetközi nőnapon Mexikóvárosban
Nők menete a nemzetközi nőnapon Mexikóvárosban
Fotó: Edgard Garrido

A mozgalom helyi ága a hétvégén indult el, amikor írónők kezdtek beszámolni ilyen tapasztalataikról a Twitteren. A bejegyzések olyan munkahelyeken elkövetett szexuális zaklatásokról, fizikai támadásokról és lelki megalázásokról szólnak, mint a szerkesztőségek, könyvkiadók vagy könyvvásárok. A beszámolók közül némelyik Mexikó nevesebb alkotóié.

Mostanra már több más szakmából is elkezdték a hashtaget használni: riporterek, fotósok, operatőrök és kutatók számoltak be főnökeik és munkatársaik zaklatásairól.

Mindez persze kevéssé meglepő a számok fényében - teszi hozzá az ügyről beszámoló Guardian.

Mexikóban naponta kilenc nőt gyilkolnak meg, és minden egyes napon ötből egy nő szexuális erőszak áldozatává válik.

Mindez részben a nyílt színen történik, így Mexikóvárosban már muszáj volt csak nők számára fenntartott buszok és vonatkocsik kialakítása is.

A mexikói médiában tízből több mint hét nőt (a nők 73 százalékát) zaklatták már szexuálisan. A leggyakoribb esetek közé a nők ruházatára és kinézetére vonatkozó, nem helyénvaló beszólások, valamint a kéretlen érintések jelentik a mexikói újságírószövetség felmérése szerint.

A felmérésben részt vevő

újságírónők felét közvetlen felettesük zaklatta, 43 százalékukat pedig egy forrásuk, akikkel épp egy témán dolgoztak közösen.

A válaszadók 60 százaléka azt mondta, a zaklatás negatívan befolyásolta a szakmai teljesítményüket. Minderről csak ötből egy nő tett hivatalosan panaszt, de akik megtették, azok túlnyomó többségének is csalódnia kellett a munkaadójuk reakciójában.

Ne maradjon le semmiről!