Megvan Andy Vajna utódja az Est Médiában

2019.04.10. 14:51

Nem született nagy meglepetés: a Napi.hu információi szerint Tremmel Zoltán vette meg Andy Vajna részvénypakettjét az Est Mediában.

Tremmel Zoltán az év elején elhunyt Vajna egyik legfontosabb bizalmi embere volt, aki a producer halála után a TV2-t csoportot tulajdonló Magyar Broadcasting Zrt. ügyvezetője lett, igazgatósági tag a Las Vegas Casino Zrt.-ben, valamint több tisztséget is ellát a TV2-közeli, műsorgyártással foglalkozó IKO-csoportban.

Tremmel Zoltán
Tremmel Zoltán
Fotó: NTC Tanácsadó Kft

Április 9-én, kedden jelentették be, hogy Tremmel előző nap, hétfőn, megvette az Andy Vajna befektetőcégeként ismert AV Investments Befektetési Kft. leányvállalatát, a Dynamopest Kft.-t, amin keresztül Vajna tulajdonos volt az Est Mediában. Az új tulajdonos ezzel öt százalékot meghaladó mértékű befolyást szerzett a cégben.

A Napi.hu úgy tudja: az Est Média igazgatóságának jelenlegi tagjait (Kovács Pétert, Faragó Janát és Bencze Györgyöt) visszahívják, és távoznak a felügyelőbizottság és az audit bizottság jelenlegi tagjai is. Az új vezetők névsorát az április 30-ra tervezett közgyűlésig terjesztik elő. Úgy tudni, ezen a közgyűlésen kerül napirendre a cég átnevezése is.

Arról, hogy hogyan szállt be Andy Vajna a mindenfajta tartalom nélkül is 10 milliárd forintot érő, egykor jelentős médiaportfólióval rendelkező (NeoFM, az EXIT Magazin, a TimeOut Magazin, Pesti Est programmagazin), de 2008 után fokozatosan kiüresedett Est Médiába, ebben a cikkünkben írtunk részletesebben. Az egyik meghatározó leányvállalata révén 2013-tól, majd az anyacég esetében 2017 márciusától csődeljárás alatt álló, veszteséges vállalkozás évekig reménytelenül sínylődött. Tavaly tavasszal azonban váratlan csődegyezség születetta hitelezők a követelésük 97,45 százalékáról lemondtak, de 2,55 százalékért újonnan kibocsátott Est Media papírokat kaptak. Ennek természetesen csak úgy lehetett értelme, hogy akkor már tudták: érkezik Vajna, és az üres céget használni fogja valamire, ami jó sok pénzt termel. A bevásárlás után valóban megkezdődött a cég konszolidációja, a tavalyi évet már nem zárta veszteséggel.

Vajna váratlan halála az Est Media jövőjét is megint kétségessé tette, a papírok értéke zuhanni kezdett, a cég résztulajdonosa, Balázs Csaba januárban azt nyilatkozta a Portfoliónak, hogy tárgyalásokat folytat potenciális befektetőkkel, akik tartalommal tudnák megtölteni a tőzsdei vállalatot.