Taroltak a Trump botrányait feltáró írások a 2019-es Pulitzer-átadón

2019.04.15. 23:10

A New York Times három Pulitzer-díjat kapott, míg a Wall Street Journal egyet, a kiemelt közszolgálati újságírásért járó magas rangú díjat. 

A New York Times és a Wall Street Journal is Donald Trump amerikai elnök körüli botrányok feltárásáért kapta az elismerést. A New York Times egyik díját azért kapta, amiért felgöngyölítette, hogy a magát self-made manként meghatározó elnök valójában örökölte 400 millió dolláros vagyonát, és segített szüleinek abban, hogy az adóhatóság elől eltitkolják tényleges jövedelmüket.  

A Wall Street Journal pedig Michael Cohen ügyét tárta fel, aki 130 ezer dollárt fizetett a 2016-os választási kampányban, hogy elhallgattassa Stormy Daniels pornószínésznőt, akinek viszonya volt Donald Trumppal. 

A Pulitzer-díjat Joseph Pulitzer, magyar születésű újságíró, lapkiadó alapította, és az első díjakat 1917-ben adták át. A közszolgálati újságírásért járó díjazottak arany medált kapnak, a többi kategóriában kitüntetettek pedig 15 ezer dollárt kapnak munkájuk elismeréseként. A közszolgálati fődíjat idén a South Florida Sun Sentinel kapta. A Stoneman Douglas iskolában történt lövöldözést követő elemzéseik nagyban hozzájárultak a széleskörű diskurzushoz, és ezáltal a fegyverkezéssel kapcsolatos helyi szabályozás módosításához is.