András, Andor
-3 °C
3 °C

Flashmobbal tiltakoztak a HVG munkatársai a Széll Kálmán téren

IMG 6802
2019.04.18. 15:39

Flashmobbal tiltakoztak a HVG munkatársai a Széll Kálmán téren az ellen, hogy a Mahir Cityposter Kft. úgy döntött, felbontja a szerződésüket a lap kiadójával. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hetilap aktuális címlapjait többet nem lehet hirdetőoszlopokon látni.

A Mahir április 12-én írt egy levelet a kiadónak, és azonnali hatállyal felmondta megállapodásukat, ami a HVG hetilap címlapjairól készített plakátok kihelyezéséről szólt, és konstrukcióját tekintve az ún. nem felbontható szerződések közé tartozik. A lépést azzal magyarázták, hogy a Mahir nem tudja teljesíteni a vállalásait, azaz olyan darabszámban megjeleníteni a plakátokat, mint szerették volna. Arra azonban nem adtak választ, hogy a helyhiány átmeneti-e, más hirdetéseket is érint, vagy csak a HVG-t, és hogy miért nem akarják újratárgyalni a szerződést a kiadóval.

Az éppen Mészáros Lőrinc ügyvédjéhez köthető Mahir negyven év után rúgta fel a megállapodást, de a történetnek még nincs vége: a HVG jogi úton próbál érvényt szerezni a szerződésben foglaltaknak.

Jakus Ibolya, a HVG felelős szerkesztője az Indexnek elmondta, hogy szerintük a cenzúra egyértelmű jele, hogy 40 év után eltüntetik az utcáról a hetilap kultikus címlapjait. Ez ellen demonstrált a szerkesztőség. Hozzátette, hogy politikai megrendelésre bontották fel velük a szerződést, más érdemi magyarázata, oka nincs annak, hogy a HVG ironikus, üzenetértékű címlapjait nem tűrték el többé a kormányközeli kézbe került plakátcégnél.

(Borítókép: Biró Marianna / Index)