Maffiasorozatot okol a bűnözési hullámért Nápoly polgármestere

2019.05.08. 11:11

Május harmadikán Nápolyban egy hároméves kislány súlyosan megsérült, amikor egy 31 éves férfi lövöldözni kezdett. Az első hírek szerint a helyi maffia tagjai lőttek egymásra, de a rendőrség szerint valószínűleg nem leszámolásról van szó, valaki személyes sérelmeit akarta megtorolni. 

Nápoly polgármestere, Luigi de Magistris az eset után kirohanást intézett a Gomorrah című sorozat ellen, szerinte ugyanis mindig akkor szabadulnak el az indulatok a városban, amikor a televízióban bemutatnak egy újabb részt - írja a Telegraph.

A Gomorrah Roberto Saviano nagy sikerű könyve alapján készült, ami a helyi maffiát, a Camorrát mutatta be. A sorozat, amit többen az olasz Breaking Badként emlegetik, Luigi de Magistris szerint nagyon rossz hatással van a fiatalokra, akik annyira szeretnének azonosulni a főszereplőkkel, hogy a rendes, őszinte élet helyett inkább a fegyvereket és az erőszakot választják.  

Nápoly lakói nem feltétlenül értenek vele egyet, szerintük nem a Gomorrah, hanem az egyre terjedő szegénység, a munkanélküliség és az állam nemtörődömsége miatt fajult el ennyire a helyzet. 

A város egyes részeit a sorsukra hagyták, szinte lehetetlen munkát találni, és a fiataloknak nincs más lehetősége, kénytelenek a helyi maffiának dolgozni  

- nyilatkozta a La Stampának Bruno Vallefuoco, akinek a fiát még 1998-ban ölte meg a Camorra egyik tagja, mert összetévesztette valakivel.

Gianluca Torell, egy civilszervezet 32 éves munkatársa vasárnapra tüntetést hirdetett az elharapódzó erőszak ellen. 

Az elmúlt pár évben olyan sok politikus ígérte, hogy igyekeznek javítani a helyzeten - miniszterek, miniszterelnökök. De végül alig történt valami előrelépés.