Öten hagyták ott a Délmagyarországot az EP-választás másnapján

2019.05.29. 10:15

Két korrektor magától ment, három munkatársat kirúgtak a KESMA, a kormányközeli médiaalapítvány egyik lapjától, tudta meg az Átlátszó.

A kirúgottak: egy lapszerkesztő, a belpolitikai rovatvezetőt és egy főmunkatárs, és persze hivatalosan közös megegyezéssel távoznak a propagandalaptól. A kirúgásuk elméletileg nem politikai, hanem átszervezési síkon történt, de ettől még titoktartási nyilatkozatot írattak velük alá, így nem nyilatkozhatnak.

A Délmagyarország 2017 óta NER-lap, akkor már átélt egy nagy belső átalakítást,  menesztették a kiadóigazgató-főszerkesztőt és három újságírót. A lapot azonban egyre nehezebb volt eladni, az előfizetések száma drasztikusan csökkent, amin az sem segített, hogy  februárban Pósa Árpád lett a főszerkesztő. 

Mindenesetre ha valóban a racionalizálás az indok, azaz a Mediaworkshöz hasonló rendszerben fog a lap működni (értsd: központ szerkesztőség Budapesten, Szegeden csak pár tudósító a helyi hírek koverolásához), akkor pláne nevetséges az erről hírt adó Népszava-cikkre a KESMA-lapokban közzétett, központilag szerkesztett vezércikkben lehozott cáfolat, mert ugye, ha sárga és hápog, az kacsa.