Az ausztrál miniszterelnök tagadja, hogy köze lenne a tévés razziákhoz

2019.06.06. 12:07

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök visszautasította, hogy a kormánynak köze lenne az ABC ausztrál műsorszolgáltató elleni hatósági akcióhoz, illetve az Annika Smethurst sydneyi újságíró otthonában végrehajtott razziához - írja a dpa hírügynökségre hivatkozva az MTI.

Az ausztrál szövetségi rendőrség szerdán tartott razziát Sydneyben az ABC nemzeti műsorszolgáltató társaságnál egy titkos katonai dokumentumokon alapuló 2017-es történet kiszivárogtatása miatt. Eszerint vizsgálat folyik ausztrál katonák által Afganisztánban elkövetett lehetséges háborús bűnök miatt. A razziát az újságírók élőben közvetítették a Twitteren.

A Sydney külterületén végrehajtott razzia egy nappal azután történt, hogy a rendőrség átkutatta Canberrában Annika Smethurst, a The Sunday Telegraph című sydneyi lap politikai szerkesztőjének otthonát. Ez a hatósági akció egy 2018-as cikk miatt történt, amely az ausztrál állampolgárok megfigyelésére vonatkozó kormányjavaslattal foglalkozott.

Az ABC által kiadott közlemény szerint néhány napja ez már eset, hogy országos rendőrségi művelet indul kormányzati kiszivárogtatások ügyében, és ez kérdéseket vet fel a sajtószabadság tiszteletben tartásával kapcsolatban Ausztráliában.

Az ausztrál szövetségi rendőrség tagadta, hogy a két razzia között bármiféle kapcsolat lenne. Ugyanakkor, ahogyan a dpa hírügynökség tudósítása megjegyzi, az ABC és Smethurst egyaránt kormányzati szervektől szerzett információkat használt fel. "A kormány teljesen elkötelezett a sajtószabadság mellett" - mondta a nemrégiben újraválasztott miniszterelnök szerdán. Hozzátette: "Teljesen valótlan bármiféle feltételezés, mely szerint ezek a razziák a kormány minisztereinek ösztökélésére történtek".

Neil Gaughan, az ausztrál rendőrség helyettes vezetője közölte, hogy az ABC műsorszolgáltató társaságnál és Smethurst otthonában történt hatósági akciók "titkosított vagy szigorúan titkos források kezelésével kapcsolatban" történtek. Hozzátette, hogy a rendőrségi műveletek nemzetbiztonsági információkkal kapcsolatosak: azzal, hogy hogyan kezelték azokat, illetve kiknek volt hozzáférésük. Az információk szerinte súlyos fenyegetést jelenthetnek a nemzetbiztonságra.

Gaughan visszautasította, hogy a kormánynak bármilyen szerepe lett volna a nyomozásban, valamint hangsúlyozta, hogy az ausztrál szövetségi rendőrség műveletei "mindenkor függetlenek és pártatlanok", és a műveletek alól "a társadalom semmilyen szektora nem mentesülhet".

John Lyons, az ABC oknyomozó újságírással foglalkozó részlegének vezetője azonban szerdán arról beszélt: sosem látott még "ilyen kegyetlen támadást a média ellen, mint amilyen ez". A News Corp. Australia, a lap anyavállalata közleményében azt írta, a rajtaütés a kényelmetlen igazságokat feltáró újságírók elleni veszélyes megfélemlítési akció. A hatóságok egyik esetben sem vettek őrizetbe senkit.