Még több bulvár lehet a hírműsorokban, szigorúbban szabályozzák a kiskorúakhoz szóló műsorokat

Logo foto 1
2019.07.02. 13:01
Dr. Bajkai István június 27-én nyújtotta be Kövér Lászlóhoz, az Országgyűlés elnökéhez azt az átfogó módosításcsomagot, ami 50 helyen írja felül a médiaszolgáltatással kapcsolatos egyes törvényekben foglaltakat.

Az Országgyűlés átültette a magyar jogrendbe az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló legfrissebb uniós irányelveket. A képviselők 131 igen szavazattal, 56 nem ellenében fogadták el a miniszterelnök kabinetfőnökének erről szóló javaslatát. A legfontosabb módosítások a jogharmonizáció mellett több, a kiskorúak védelmét célzó változtatást is tartalmaznak. Ezek egyike kimondja, hogy

a 30 percnél hosszabb, 14 év alatti kiskorúakhoz szóló műsorokat félóránként legfeljebb egyszer lehet reklámmal megszakítani, és ebbe beletartoznak az előzetesek és az ajánlók is.

A teljes változtatáslistát átolvasva még két dolgot lehet elsőre kiemelni. Az első, hogy az EU-s joggal összefüggésben az ismétlések után kizárólag az előadóművészeknek és a jogtulajdonosoknak kell jogdíjat fizetni, a jogkezelő szervezetnek már nem.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a jogkezelők, akik az első vetítés/lejátszás alkalmával egy zeneszámért/műsorért már beszedték a kezelési költséget, az ismétlések után már nem tehetik. 

A második, hogy a jelentős befolyásoló erővel rendelkező televíziós csatornák hírműsoraiban az eddigi 20 százalékról 35 százalékra emelkedhet a bulvár jellegű hírek aránya. 

És a végére egy jó hír Karas Monikának, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság vezetőjének: a törvényalkotási bizottság javaslatára augusztus 1-től a jegybankelnöki fizetés 80 százalékát kapja, ami négymillió forint, meg az apró, az eddigi egymilliós honor helyett.