Gyerekkora óta a köztévé riportere akart lenni, két év után felmondott

2019.08.12. 08:48

A 444-nek adott interjút az MTVA egykori munkatársa, Balogh Krisztina  aki 2016-ban, 23 évesen került a közmédiához, de két év után felmondott, hiába volt az a gyerekkori álma, hogy itt dolgozzon. Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor 2018 végén, az MTVA-székháznál történt ellenzéki akció közben Varju László, a Demokratikus Koalíció politikusa a szemébe vágta, hogy hírhamisító. 

Balogh Krisztina, akinek egy cikke 2015-ben nálunk is megjelent, a Híradó végi, kis színes anyagokat gyártotta szociális vagy kulturális témában, és ugyan kerülte a politikát, de egy idő után rájött, erre nem lesz lehetősége.

A könyvhétről forgattam, és nyilvánvalóvá tették számomra, hogy baloldali vagy liberális beállítottságú írókat nem szabad megszólítanom. Ott tanakodtunk Péterfy Gergellyel, a szervezővel, hogy vajon ki az, aki beleférhet, ki nem

– nyilatkozta.

Hasonló falakba ütközött akkor is, amikor a lombikprogramról készített riportot, ehhez sem szólaltathatott meg ellenzéki beállítottságú embereket. Ahogyan a bevándorlás egyre fontosabb téma lett a közmédiánál, úgy fokozódott a helyzet, egyszer például arról kellett anyagot készítenie, hogy „milyen rémes új betegségeket hoznak be a migránsok Európába”.

Nagyon ritkák voltak az ilyen esetek, nagyon alacsony számú esetről találtam csak számadatot, de addig kellett kutakodnom, amíg egy „szakértő” el nem mondta, hogy mennyire veszélyes ez a sok afrikai és arab ember

– tette hozzá.

Állítása szerint a politikai anyagokat készítő riportereket tájékoztatták arról, hogy milyen témában kit és miről kérdezzenek, és hogyan lehet provokálni az ellenzéki politikusokat. A jelentősebb anyagoknál pedig Németh Zsolt hírigazgató is leült a kollégákkal, de az utasítások általában szerkesztőkön keresztül, illetve levélben jutottak el a riporterekhez, az pedig házon belül nyílt titoknak számított, hogy a kormányzati kommunikációt felügyelő államtitkárságáról küldik meg a használandó paneleket és témákat – mesélte Balogh a 444-nek. 

Akadt, aki szándékosan beemelt a riportjába olyan elemeket, amikről pontosan tudta, hogy ki fogják vágni onnét – csak azért, hogy így nyugtassa lelkiismeretét. A többség nem tud azonosulni a szerkesztési gyakorlattal, de megélhetés miatt kénytelen vállalni a kompromisszumokat.

Aztán eljött 2018 decembere, amikor több ellenzéki politikus is megpróbált bejutni az MTVA Kunigunda útjai székházába, hogy beolvassák követeléseiket. Balogh Krisztina nehezen viselte, hogy a feletteseik bezárták őket a newsroomba.

Engem addig apám se, anyám se zárt be soha sehova, nemhogy egy „felelős szerkesztőnek” nevezett személy. Akkor döntöttem el, hogy ezt velem nem lehet csinálni

–  emlékezett vissza arra napra. Az sem esett neki jól, hogy hírhamisítónak nevezték, és úgy érezte, egyre kevésbé tudja vállalni azt, ami a közmédiában folyik, ahogyan ő fogalmazott, nem érezte fairnek az adófizetőkkel szemben, hogy az ő pénzükön ilyen műsorokat készítsenek. Abban, hogy felmondott, persze közrejátszott egy magánéleti lökés és egy külföldi lehetőség is, de nem ez a kettő volt a fő ok – állítja.

Sokan felmondtak hozzám hasonlóan, másokat a kapcsolataik tartanak benn, van, aki hisz abban, ami ott zajlik, és kifejezetten élvezi a munkát. De a többségnek nincs választása. Őket a megélhetés tartja az MTVA-nál, és egyszerűen csak kénytelenek arcukat adni a propagandához. A rendszer igazi működtetői sosem látszanak a képernyőn.

 Balogh Krisztina most barátjával Ausztriában dolgozik a vendéglátóiparban. 

(Címlapkép: Roma Produkciós Iroda / Youtube)