Elraboltak egy magyar fotóst Líbiában

2019.09.09. 23:41

Fegyveresek raboltak el egy magyar újságírót Líbia fővárosában, Tripoliban, írja a Hvg.hu az olasz Rai News híre nyomán.

A LANA líbiai hírügynökség értesülése szerint a Szabó Gergely Hoang Viet nevű férfit vasárnap este profi fegyveresek fogták el Tripoli központjában, az Abu Ghraiba mecsethez közeli River Hotel épületénél.

A líbiai hírügynökség egy neve elhallgatását kérő forrására hivatkozva azt írja: az elrabolt férfi helyi kísérője (Ahmed Abdel Salam el Drouki) meg tudott menekülni a fegyveresek elől. A szálloda szerint a magyar fotós ekkorra már kijelentkezett a hotelből, személyes holmikat nem hagyott a szobájában.

A LANA közlése szerint a férfi egy videón is megjelenik, amelyen az emberrablás mögött álló iszlám szélsőségesek az "Allah akbar" jelmondat kimondását követelik tőle. Egy frissen feltöltött fényképen mosolyogva, nyakában egy fényképezőgéppel látható egy terepszínű ruhát viselő férfi mellett.

#طرابلس: اختطاف صحفي مجري الجنسية يدعى «Szabó Gergely Hoang Viet» مساء أمس الأحد، من فندق «النهر»، بالقرب من مسجد أبورقيبة وسط العاصمة طرابلس

Közzétette: الكدوة – 2019. szeptember 9., hétfő

Szabó Gergely Hoang Viet 2006 és 2011 között a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának hallgatója volt, a 2009/2010. tanévben Köztársasági Ösztöndíjban részesült, 2011-től 2018-ig pedig egy ügyvédi irodánál dolgozott. A Shutterstock gyűjteményében több fénykép is fellelhető a neve alatt, ezek egy része Ukrajnában és Izraelben készült.

A Hvg.hu telefonon kereste a hírben szereplő férfit, de a mobiltelefonja ki volt kapcsolva – próbáltuk, de mi sem tudtuk elérni. Az értesülésre a Külgazdasági és Külügyminisztérium egyelőre nem reagált.

Frissítés: a Külügyminisztérium cáfolta az emberrablásról szóló hírt, tájékoztatásuk szerint a magyar fotóriporter szombaton a tripoli frontvonalon bombatámadás következtében megsebesült, ezt követően Tripoli egyik frontvonalhoz közeli kórházában sikeres műtéten esett át.