Tévéműsorban gyűjtenének pénzt egymillió fa ültetéséhez

2019.09.13. 10:13

A dán TV2 televíziós csatorna szombaton egy állítólag egyedülálló projektnek ad teret: bár az adománygyűjtő műsor nem újdonság, ez lenne az első alkalom, hogy a nézőket arra kérik, egy grandiózus faültetési akciót támogassanak. 

A cél az, hogy 20 millió dán koronát (kb. 890 millió forintot) gyűjtsenek össze. Ha ez sikerül, akkor közel egymillió fát ültetnek el a dán természetvédelmi szövetség segítségével. A felajánlott összeg 10 százalékát a WWF kapja meg, amely a trópusi erdők megmentésére fordítja a pénzt  – írja a Guardian

A műsort stílszerűen nem egy stúdióból közvetítik, hanem a Gisselfeld Klosters Skove nevű természetvédelmi terület lesz a helyszín, ahova a miniszterelnök, Mette Frederiksen is ellátogat, hogy elültessen egy fát.

Tudjuk, hogy a klímakrízist nem oldjuk meg önmagában azzal, hogy fákat ültetünk, de reméljük, az emberek úgy érzik majd, érdemes részt venni egy projektben. Később pedig maguk is évezhetik ennek az eredményét, amikor ellátogatnak az erdőbe

– nyilatkozta Nicolai Hansson, a TV2 egyik munkatársa.

A projekthez egyelőre 6000 hektár földet vettek, és a jövőben szeretnének további területeket vásárolni. A kiszemelt földeket a dán természetvédelmi szövetség erdőgazdálkodási szakemberei segítségével választották ki. 

A vasárnapi műsor után Dánia több pontján is lesznek faültetéssel összekötött rendezvényeink. Hogy pontosan hány ilyen esemény lesz, az attól függ, hogy mennyi pénzt sikerül összegyűjteni

– tette hozzá Martin Sundstrøm producer, aki reméli, hogy világszerte számos országban követik majd a példájukat. Sara Lom, a brit Tree Council alapítvány vezetője már jelezte is, hogy mennyire örülne, ha Nagy-Britanniában is lenne hasonló műsor. 

Dánia Európa egyik legkevésbé erdősült országa, 2016-os adat szerint földterületének alig 14,7 százalékát borítja erdő a hagyományosan intenzív mezőgazdasági hasznosítás miatt. Az erdők aránya ugyanakkor lassan növekszik, 1990-ben még csak 12,81 százalékon állt.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.