Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

700 ezres bírság a Tényeknek a 2Rule szabálytalan reklámozása miatt

2019.10.10. 15:05

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa bírságot szabott ki a TV2 szolgáltatójára, amiért a Tényekben egy sportmárkával kapcsolatban említett információkkal burkolt reklámot vetített, valamint a Szentes TV és a Karc FM 88,3 szolgáltatóira, amiért eltértek szerződéses vállalásaiktól, írja az MTI.

700 ezer forintos bírságot szabtak ki a TV2 szolgáltatójára egy bejelentés alapján lefolytatott eljárásában, mert a Tények július 6-i adásában egy sporteseményhez kapcsolódóan, a műsorba ágyazva egy sportmárkához köthető kereskedelmi közleményt sugárzott. Ez, mivel reklámjellegét nem vállalta fel, a hatóság szerint alkalmas volt a nézők megtévesztésére.

Közleményükben azt írták: a márkával kapcsolatban olyan többletinformációkat adtak, amelyek arra ösztönözhették a nézőket, hogy megvásárolják a gyártó termékeit. Állandóan jelen volt például a márkajel, amivel vizuálisan és verbálisan is a termékeket népszerűsítették - tették hozzá.

Bár a hatóság közleménye nem nevezte meg, az említett adásban a Mészáros Lőrinchez köthető 2Rule márkáról van szó, melyet "A 2Rule most Kaposváron hódít" című riportjukban reklámoztak, ezek szerint megtévesztő módon. Tavaly egy másik 2Rule ügyben viszont úgy döntött a hatóság, hogy az nem számít burkolt reklámnak, hogy a köztévé műsorvezetője 2Rule-logós kitűzőt viselt adásban az M4 Sport Góóól!2 című műsorában. 

Az NMHH közölte azt is, hogy a helyi, közösségi Szentes TV szolgáltatójára tízezer forintos bírságot szabott ki a testület, amiért egy júniusi adáshéten a hatósági határozatban rögzített vállalásaihoz képest kevesebb közszolgálati, a helyi közélettel foglalkozó és saját készítésű műsort tett közzé.

A helyi, közösségi Karc FM 88,3 szolgáltatójára szintén tízezer forintos bírságot szabtak ki, amiért egy júliusi adáshéten a rádió eltért a műsoridő sávjától, huszonnyolc esetben nem a saját szignálját használta, valamint a vállalásaihoz képest kevesebb helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsort és hírműsorszámot adott közre.