86 milliárddal támogatná a közmédiát az NMHH 2020-ban

2019.10.31. 09:49

Műsorgyártásra és műsorszórásra is több milliárdos támogatást adna a közmédia javaslata alapján a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), írja az MTI.

Az Országgyűlés költségvetési bizottsága keddi ülésén megszavazta, hogy a parlament elé terjeszti az NMHH 2020-as egységes büdzséjének tervezetét az alábbiak szerint: 

  • 38,4 milliárd bevételi és kiesési főösszeggel számolnak, amiből 29 milliárd forintot a hírközlési terület tervezett közhatalmi bevételei tesznek ki (ebből közel 23,3 frekvenciadíj). Dologi kiadásokra például 13 milliárdot, míg az MTVA műsorszórási támogatására 8,4 milliárdot szánnának.
  • 7 milliárdos működési bevétellel számolnak, aminek szinte teljes összegét adókból teszik ki.
  • Az NMHH-hoz került, tavaly év végén alapított Televíziós Film Mecenatúra - ez gyártja a magyar történelmi múltat bemutató tévéfilmeket - 2020-as pénzalapja közel 3,5 milliárd forint. 
  • Az MTVA működésére és műsorgyártására közel 77 milliárd forintot szánna a testület, amiből 17,9 milliárd forint személyi jellegű kiadás, 5,2 milliárd pedig beruházás.

Az NMHH elnöke, Karas Monika az ülésen arról beszélt, hogy a hatóság "komoly tapasztalattal rendelkezik a felügyelt piacokról származó bevételekről", így szerinte a bevételek alakítása hatékonyan segíti a piac fejlődését. Varju László, DK-s bizottsági elnök szerint az NMHH ekkora összegből sokrétűbb és több lehetőséget adó programokat is finanszírozhatna, Karas szerint azonban az NMHH sem a közszolgálati média stratégiáját, sem annak tartalmát nem határozhatja meg.