Ellenőrizni fogják a józsefvárosi újság kiegyensúlyozottságát

2019.11.08. 16:52

Programbeszédet tartott csütörtökön a józsefvárosi képviselőtestületben Pikó András, Józsefváros új polgármestere, a beszéd szövegét pedig Facebookon is közzétette. 

Az első radikális újításunk az lesz, hogy azt fogjuk tenni a következő öt évben, amit a választási kampányban megígértünk

– mondta, elsők között említve a lakhatási válság megoldását, a zöldterületek kiterjesztését, valamint a párbeszéd erősítését az önkormányzat és a lakosok között – ebben pedig fontos szerepet szán a helyi médiának is.

Valódi közszolgálati újsággá tesszük a Józsefváros újságot, melytől azt várjuk, hogy a köz pénzéből a józsefvárosiak közösségének egészét szolgálja.

Mint mondta, teret fognak adni az ellenzékbe szorult fideszeseknek is, és azt várják az újságtól, hogy „politikailag kiegyensúlyozott, kritikus és minőségi tájékoztatást nyújtson, melyet minden józsefvárosi örömmel vehet a kezébe”. Interjút fognak készíteni a kerület kisebbségi képviselőivel, beszámolnak majd a helyi civil és egyházi közösségek munkájáról, valamint helyet adnak a kerület legnagyobb problémáiról szóló vitáknak is.

Ezeknek a céloknak az ellenőrzésére pedig felkérték a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársait, hogy „vállalják el a kerületi újság lapombudsmani teendőit és rendszeresen hozzák nyilvánosságra tőlünk függetlenül a jelentéseiket arról, hogy haladunk az általunk vallott elvek gyakorlatba ültetésével”.

A Mérték is megosztotta Pikó beszédét, Facebook-bejegyzésükben pedig azt írják, megtisztelő, hogy ők vihetik a Józsefváros című lap monitoringját. Szerintük ezzel a lépéssel követhető és ellenőrizhető lesz mindenki számára a kiegyensúlyozottsági követelmények teljesülése.

Eddig ugyanis egyáltalán nem érvényesült a kiegyensúlyozottság a lapnál: az előző városvezetés alatt a lap nyíltan kampányolt a fideszes városvezetés, és az addigi polgármester, Sára Botond mellett. A törvénysértő kampányolás miatt pedig 500 ezer forintra bírságolta az önkormányzatot a Kúria  ezt a büntetést viszont már a Pikó-féle vezetésnek kell befizetnie. A kerületi újság éléről egyébként már távozott posztjáról az eddigi főszerkesztő, legközelebb pedig december elején fog újra megjelenni a Józsefváros, írta Facebook-oldalán Pikó András.