Nem mondja meg a kormány, miért nem megy magyar énekes az Eurovízióra

2019.11.22. 14:54

Visszautasította a válaszadást Rétvári Bence arra a képviselői kérdésre, hogy miért nem vesz részt Magyarország jövőre az Eurovíziós Dalfesztiválon – írja a Magyar Hang. Az Emmi parlamenti államtitkárát az LMP-s Ungár Péter kérdezte arról, hogy az MTVA A Dal című műsorának következő nyertese miért nem mehet ki a nemzetközi dalfesztiválra, amelyet eddig minden évben nagyon lelkesen közvetített és promózott a közmédia, a többi kormányközeli sajtóval együtt. Rétvári levelében annyit írt, hogy 

a kormány egyetlen tagjának sincs lehetősége sem az Alap [MTVA], sem pedig a közszolgálati médiaszolgáltató által hozott döntés – így a kérdésben nevezett saját szervezésű produkcióval kapcsolatban hozott döntés – felülvizsgálatára, ellenőrzésére.

A múlt héten derült ki, hogy Magyarország nem indul a következő Eurovízión, ugyanis Magyarország nem szerepel a jövő évi résztvevők listáján, amelyet dalfesztivált szervező Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége hozott nyilvánosságra. Egy ideje már sejteni lehetett, hogy 2020-ban nem lesz magyarországi énekes a versenyben, mert október végén bejelentette az MTVA, hogy A Dal című műsor győztesei Petőfi Zenei Díjat nyerhetnek majd az eurovíziós részvétel helyett. Azt viszont továbbra sem árulta el semmilyen hivatalos forrás, hogy egész pontosan miért fordult el a versenytől a közmédia.