Lelkes amatőrre cserélik az MTI brüsszeli tudósítóját

2019.11.29. 11:37

A Népszava szellőztette meg, hogy távozik Bajnok Artúr, Junior Príma díjas újságíró az MTI brüsszeli tudósítói posztjáról. Ő egyébként rövid idő alatt a harmadik, akit eltávolítottak a pozícióról - Kárpáti Jánost 2016-ban, 35 éves MTI-múlt után rúgták ki villámgyorsan, miután előre nem egyeztetett kérdést merészelt feltenni Orbán Viktor miniszterelnöknek. 

A mostani helyzet annyiban más, hogy eddig újságíró váltott újságírót az egyik legfontosabb külpolitikai tudósító posztján, a kormány irányítása alatt álló közmédia vezetősége most viszont egy négy nyelven beszélő asszisztens mellett döntött - legalábbis a Népszava infói szerint. A lap informátorai azt mondták, az új tudósító Andits Eszter nem újságíró, és nem is foglalkozott a szakmával. Ami még pikánsabbá teszi a dolgot az, hogy Andits a CEU-n végzett. 

Az MTVA-n belüli szigorú szabályozási rendszer keretein belül a az egész külföldi tudósítói hálózatot átvilágítják, írja a Népszava, vélhetően azért, hogy kiszűrjék a nem eléggé hithű elemeket. A lap cikkében azt állítják, hogy a napi működésre az a legjellemzőbb, hogy

  • a külpolitikai szerkesztők tavasztól nem foglalkozhatnak a külföldi sajtóban megjelenő, magyar vonatkozású, a kormányra nézve negatív cikkekkel,
  • egy föléjük helyezett szerkesztő letiltotta az Amnesty International és a Human Rights Watch nevű nemzetközi jogvédő szervezetek közleményeinek ismertetését,
  • a magyar kormánytagok, különösen Orbán Viktor nevét tartalmazó anyagok órákig várnak - feltehetően külső - jóváhagyásra.
  • egyes cikkek egyáltalán nem érkeznek vissza, mások már eleve a hivatalos reakcióval kezdődnek. 
  • a valamilyen formájában 1880 óta létező Magyar Távirati Irodában ilyesmire még  a rendszerváltás előtti években ott dolgozók sem emlékeznek. 

A belső szűrés módszertanára jellemző, hogy az MTI-ban nem találták említésre méltónak az amerikai Rágalmazásellenes Liga felmérését, miszerint Európában, különösen Lengyelországban, Ukrajnában és Magyarországon erősödik az antiszemitizmus, és „elszállt” a menekült gyermekek bebörtönzését bíráló ENSZ jelentés is. Nem jelenhetett meg írás az októberi önkormányzati választások külföldi visszhangjáról, tabu a papi pedofília, és nagyon szemérmesen álltak hozzá Borkai Zsolt viselt dolgaihoz is.

Bajnok Artúr hazahívása, illetve a Duna Médiaszolgáltató keretében működő hírügynökség szerkesztési elvei ügyében a lap megkérdezte az MTVA-t, de a közmédia nem válaszolt, ahogy nekünk se szoktak.