Pandora, Gabriella
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

NMHH: új felügyeleti terv született, 76 millió forint jutott a rádióknak

2019.11.29. 13:36

Huszonhét kereskedelmi, közösségi és kisközösségi rádió jutott összesen közel 76 millió forint támogatáshoz a Médiatanács jóvoltából. A pályázatot hírműsorok, tematikus és közérdekű szolgáltató magazinműsorok készítésére írták ki. Hírműsor kategóriában eredményesen pályázott a szigetszentmiklósi Lakihegy Rádió, az Egerszeg Rádió, a székesfehérvári Táska Rádió, a sátoraljaújhelyi Európa Rádió, a nyíregyházi 103,9 Best FM, a szegedi, a zalaegerszegi, a kiskunmajsai és a békéscsabai Rádió 1, a Rádió Dabas, a Tamási Rádió, a kalocsai KORONA FM 100, valamint a fővárosi Karc FM, a Manna FM és a Klasszik Rádió 92.1.

Szolgáltató magazinműsorokat állíthat elő támogatással a Rádió Szentendre, a miskolci Csillagpont Rádió, a 101.7 Pécs FM, a szolnoki 90,4 Rádió 1, a hódmezővásárhelyi Rádió 7, a székesfehérvári Alpha Rádió, a nyíregyházi 99,4 Sunshine FM és a békéscsabai Csaba Rádió. Tematikus magazinok megvalósításához kapott forrást a dunaújvárosi Rádió 24, a szombathelyi CREDO Rádió, a debreceni FM90 Campus Rádió és a fővárosi 90.9 Jazzy Rádió.

A Médiatanács véglegesítette és honlapján közzétette a Körmend 99,8 MHz helyi vételkörzetű, kereskedelmi jellegű rádiós médiaszolgáltatási lehetőség használatával kapcsolatban elfogadott pályázati felhívást és közzétette a Miskolc 103,8 MHz körzeti vételkörzetű, valamint a Siklós 88,6 MHz és a Szigetvár 98,9 MHz helyi vételkörzetű közösségi jellegű rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek használatára kiírt pályázati felhívások tervezetét.

Véglegesítették a felügyeleti tervet: az általános hatósági felügyelet keretein belül jövőre is célja az NMHH-nak a médiaszolgáltatók és a közösségi médiumok folyamatos megfigyelése mellett (többek között)

  • a reklámok hangerejének vizsgálata,
  • a nagy elérésű híradók nem közérdekű bűnügyi hírei kapcsán a törvényben előírt harmincöt százalékos plafon ellenőrzése,
  • a hír- és magazinműsorok kvantitatív elemzése,
  • a televíziós gyermeksávokban a gyermekvédelmi előírások betartása,
  • a hat éven aluliak számára nem ajánlott korhatár-kategória használatának betartása,
  • a filmekre használt korhatár-besorolási gyakorlat vizsgálata,
  • a látássérülteket segítő televíziós szolgáltatások ellenőrzése,
  • a kiskorúak védelme érdekében alkalmazott hatékony műszaki megoldással kapcsolatos követelmények betartása.