Kitört a médiaháború vidéken, az MTVA szerződést bontott több helyi tévével

2019.12.05. 09:16

Felmondólevelet kapott az MTVA-tól több olyan nagyváros helyi televíziója, ahol az őszi önkormányzati választásokat követően vezetőváltás történt - írja a Népszava.

A lap azután kérdezett körbe a helyi tévéknél, hogy a szolnoki tévével az MTVA indoklás nélkül szerződést bontott, így bosszulva meg, hogy a fideszes polgármester irányította, de ellenzéki többségű önkormányzat leváltotta a helyi tévé vezetőjét. A fideszes polgármester közbenjárására úgy tűnik, még nincs minden veszve, és az MTVA újratárgyalja a szerződést, így korántsem biztos, hogy a helyi tévé elveszíti azt az évi 20 millió forintos bevételét, amit eddig az együttműködés hozott.  

A Népszava megkérdezte MTVA-t, hogy az országban hány helyi televízióval, és mekkora összegben szerződtek tudósítások készítésére évente, s ezek közül mennyit mondtak fel az októberi önkormányzati választásokat követően, de erre nem kaptak választ. 

Varga Zoltán, a Miskolci Kommunikációs Nonprofit Kft. vezetője a lapnak azt mondta, ők szerdán kapták meg a szerződésbontásról szóló értesítést, s mivel most zajlik az átadás-átvétel, egyelőre nem tudja, mekkora bevételkisesét okoz majd ez a szerkesztőségnek.

A pécsieknek is postázták az elbocsátó üzenetet az MTVA-tól – itt körülbelül 10-15 millió forintos bevételt jelentett a köztévével kötött szerződés. Nagykanizsán ugyan a polgármester-választást a Fidesz-KDNP nyerte, ám a közgyűlésben – akárcsak Szolnokon - az ellenzéki összefogás szerzett többséget, amely a múlt csütörtökön leváltott nyolc városi cégvezetőt, köztük a médiaközpontét is. Itt az MTVA még a múlt heti közgyűlés előtt felbontotta szerződését a médiummal.

Egerben a helyi televízió főszerkesztőjét nem tudtuk elérni, jelenleg ugyanis betegszabadságon van, de az ellenzéki összefogás vezette képviselő-testület egyik tagja lapunknak azt mondta: fel vannak rá készülve, hogy ezt a várost is eléri az MTVA „pörölye”.

Szombathelyen már február végén - amikor az ellenzék többségbe került a közgyűlésben – leváltották a helyi tévé és médiacentrum vezetőjét. Az MTVA akkor nem lépett, sőt a választások óta sem. A Népszava úgy tudja, a Szombathelyi Televízió a mai napig forgat anyagokat a köztévének.