Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Sajtószervezetek: Az unióban példátlan médiakontroll van Magyarországon

2019.12.05. 14:59

Magyarországon lerombolták a média függetlenségét és sokszínűségét – állapítja meg az a jelentés, amelyet hat nemzetközi médiaszervezet állított össze. A szervezetek munkatársai november végén vizsgálódtak Magyarországon újságírókkal, civil szervezetek munkatársaival, tudományos kutatókkal és politikusokkal beszélgetve a sajtó helyzetéről. 

Az International Press Institute (IPI), a Committee to Protect Journalists (CPJ), a European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), a European Federation of Journalists (EFJ), a Free Press Unlimited (FPU) és Riporterek Határok Nélkül munkatársai többek között Karácsony Gergely főpolgármesterrel és Kovács Zoltán nemzetközi ügyekért felelős államtitkárral is találkoztak.

Megállapításaik Magyarországról nézve sok újdonságot nem tartalmaznak: megállapítják, hogy a kormány 2010 óta szisztematikusan felszámolta a média függetlenségét és sokszínűségét, intézkedéseivel eltorzította a médiapiacot és megosztotta az újságíró-közösséget. 

Mindezek segítségével olyan erős médiakontrollt értek el, ami példa nélküli az Európai Unióban. 

Hozzáteszik, hogy Magyarországon nem lépnek fel fizikai erőszakkal az újságírók ellen, és nem zárják börtönbe őket, de a kormány stratégiája a kritikus sajtó elnémítására így is világos: a független szerkesztőségeket bezárják vagy megvásárolják. Az újságírók legitimitását elveszik azzal, hogy magyargyűlölőnek, hazaárulónak, idegen érdekek kiszolgálóinak vagy politikai aktivistáknak állítják be őket.

A küldöttség által megkérdezett magyar újságírók olyan összehangolt cenzúra- és tartalomkontroll-rendszert írtak le, amelyet a kommunista rezsim bukása óta nem tapasztaltak.

A független újságírók úgy érzik, hogy az állami szervek megtagadják a nyilvános információkhoz való hozzáférést, kizárják őket a hivatalos eseményekről, és akadályozzák a köztisztviselőkkel folytatott kommunikációt. A jelentés foglalkozik a kormány milliárdokkal kitömött saját médiakonglomerátumával is.

Kovács Zoltán államtitkár arról tájékoztatta a nemzetközi küldöttséget, hogy szerinte a média feladata nem a hatalom ellenőrzése, a független újságírók, akik mégis ezt teszik, politikai aktivisták.

A jelentés összefoglalóját angol nyelven itt lehet elolvasni