A józsefvárosi kerületi lap 2. száma nagyot lépett a kiegyensúlyozottság felé

2019-12-19 13 23 23-Window.png
2019.12.19. 13:17 Módosítva: 2019.12.19. 13:22

A kiegyensúlyozottságot tekintve az előző lapszámhoz képest elég jelentős változás tapasztalható a Józsefváros című kerületi lap ma megjelent számában. Mint mi is megírtuk, az ellenzéki győzelem után nem sikerült éppen kiegyensúlyozottra a kerületi lap első száma. Hiába ígérte Pikó András polgármester, hogy a helyi médiában is példát mutatnak, a korábban fideszes propagandalapban az inga erősen a másik oldalra billent: a lap tele volt Pikó képeivel, az ellenzéki szerepbe kényszerült Fidesz pedig egy hirdetést leszámítva nem kapott felületet. 

A szeptemberben a 168 Óra éléről távozó Tóth Ákos főszerkesztő, aki csak az első két lapszám elkészítését vállalta, most külön jegyzetben reagál az első számot ért bírálatokra. Mint írja: őt november második hetében kérték föl arra, hogy szervezze újra a Józsefváros szerkesztőségét, ami nem volt könnyű.

Azok ugyanis, akik addig tetemes közpénzből előállították ezt a lapot, úgy érezték, hogy miután a korábbi önkormányzati vezetés kisebbségbe szorult, nekik már nincs több dolguk a közzel. Szó nélkül fölálltak. Eltűnt minden adat, eltűntek a képek, eltűnt az archívum.

A lapot pár hét alatt a semmiből kellett újraszervezni. Az első szám kapott hideget-meleget. Tóth is elismeri, hogy túl sok fotó jelent meg a lap első harmadában Pikó Andrásról, de hát mivel illusztráljanak egy két és fél oldalas interjút, ha nem a polgármester képeivel. Az interjú terjedelme viszont szerinte indokolt volt, hiszen a kerületben az ellenzék tíz év után váltotta le a fideszes vezetést, és Pikó Andásnak a megválasztása óta egyáltalán nem volt módja a helyi nyilvánosságban megszólalni. Tóth ezt írja: 

Többen kifogásolták például, hogy első lapszámunkban nem törekedtünk teret adni a Fidesznek. Ez nem igaz. Az ellenzék egyik helyi vezetőjét megpróbáltuk megszólaltatni, többször, személyesen és írásban is. Juharos Róbert, bár ígéretet tett a nyilatkozatra, a legutolsó pillanatban kihátrált belőle. 

A lapra baráti össztűz zúdult a baloldali média részéről is, ami még ha túlérzékenységről tanúskodik is, fontos jelzés, amit komolyan vesznek, olvasható a főszerkesztői jegyzetben. Tóth szerint Józsefváros vagy a szomszédos kilencedik kerület ugyanis az ellenzék kísérleti terepe, amit árgus szemekkel figyelnek mindkét oldalról. "Ebben a közegben jelenik meg újra a Józsefváros, amely úgy tűnik, nem engedheti meg magának a legkisebb hibát sem."

Az új lapszámban szó van a polgármesterek (azon belül Sára Botond volt fideszes polgármster) morálisan is aggályos szabadságmegváltásáról, a decemberi lakossági fórumok legfontosabb témáiról, a közbiztonságról, a köztisztaságról, a lakáspolitikáról vagy a parkolásról.

Interjú olvasható Erőss Gábor alpolgármesterrel a képviselőtestület által kihirdetett klímavészhelyzetről, és Ferencz Orsolya, Fidesz-KDNP-s kerületi képviselővel, űrkutatási miniszteri biztossal is. Az interjúban Ferenc Orsolya keményen bírálja is a kerület új vezetését. Szerinte a céljaik nem egyértelműek, ellentmondásosak, Pikó András polgármester eddigi munkássága pedig alapvetően médiaszereplésekben merült ki.

A kerületi lapban Ferencz Orsolya néhány állításához az újság szerkesztősége dőlt betűs kommentárokat fűz. Tóth Ákos ezt azzal magyarázza, hogy Ferenc Orsolyát interjúra kérték fel, de ő végül több nap gondolkodás után írásban adott válaszokat. Ezt azonban épp a lapzárta idején tette meg, így a szerkesztőségnek nem volt lehetősége visszakérdezni olyan állításaira, amelyek nem feltétlenül felelnek meg a valóságnak. 

Pikó András polgármester korábban azt mondta: a lap szerkesztésébe ő nem akar beleszólni, és a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársait bízza meg azzal, hogy külső félként folyamatosan monitorozzák a lap kiegyensúlyozottságát. A még az előző fideszes vezetés alatt készített újság miatt a Kúria októberben 500 ezer forintra büntette a kerületet, mivel az  folyamatosan és törvénysértő módon kampányolt Sára Botond fideszes polgármester mellett. 

Pikó András polgármester nemrég azt közölte:  az önkormányzati újság választás előtti számait rendszeresen fideszes politikusokkal ellenőriztették, mielőtt megjelentek volna, Kocsis Máté fideszes frakcióvezető még azt is megmondta, hogy nézzen ki egy grafikon.

update: A Józsefvárosi Fidesz közleményben reagált a lapszámra. "Megdöbbentő és példa nélküli az a cenzúra és manipuláció, amelyet a Pikó András-féle Józsefváros Újság alkalmaz. A lap úgy adta közre egy fideszes képviselő írásban adott interjúját, hogy annak tartalmát - engedély és értesítés nélkül - egyoldalúan és manipulatív módon átírták, hogy a feltett kérdéseket utólag megváltoztatták, a válaszokból kiollóztak részeket, megváltoztatták annak szövegét, sőt, kommentárokat is fűztek hozzá. Hozzátesszük: a főszerkesztő egy szélsőbalos újság éléről érkezett, így ez a hozzáállás várható volt" - írják.

Szerintük ez a magatartás mind erkölcsi, mind jogi értelemben kifogásolható, ezért addig, amíg Pikó András nem kér bocsánatot, és a jelenlegi helyett nem kerül kinevezésre új főszerkesztő a Józsefváros Újság élére, "a józsefvárosi Fidesz-KDNP nem ad nyilatkozatot Pikó András észak-koreai stílusú lapjában."