Trump szövetségesei felvásárolhatnak egy jobboldali tévécsatornát

2020.01.11. 08:02

Donald Trump amerikai elnök republikánus szövetségesei felvásárolni készülnek egy jobboldali tévécsatornát, amely a Fox televízió versenytársa lenne - jelentette péntek este a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai lapra hivatkozva az MTI.

A lap információi szerint a Republikánus Országos Bizottság (RNC, a párt vezető szerve) társelnöke, ifjabb Thomas Hicks republikánus adományok segítségével készül a One America News Network (OANN) nevű jobboldali tévécsatorna felvásárlására.

MVOzEfXQB5E-1
Fotó: OAN

Ifjabb Thomas Hickst republikánus berkekben Donald Trump amerikai elnök közeli barátjaként tartják számon, apja – a Hicks Holdings családi vállalkozás vezetője – a Trump-kampány egyik nagy adományozója. A tévécsatorna anyavállalatát a Hicks Holdings egyik leányvállalata vásárolná meg, állítólag mintegy 250 millió dollárért.

A Hicks-családhoz közeli források szerint ugyanakkor a Republikánus Pártnak nincs köze a várható üzlethez, és ifjabb Thomas Hicks le is mondott a családi vállalkozásnál betöltött pozíciójáról, amikor a párt társelnöke lett.

A WSJ idézte Rick Newmant, az üzletben érdekelt leányvállalat, a Hicks Equity társtulajdonosát, aki kifejtette: "az elmúlt 25 évben aktív médiabefektetők voltunk, és az OANN iránti érdeklődésünk tisztán üzleti jellegű".

Charles Herring, a One America News Network igazgatója szerint a tévécsatorna "országosan is kedvelt, megbízható hírforrássá vált" az elmúlt években, és eddig is akadtak időnként jelentkezők, akik fel akarták vásárolni, "A már teljesen beindult 2020-as politikai évadban növekszik az érdeklődés irántunk" – válaszolta Herring a WSJ kérdésére e-mailben. Hozzátette, hogy egyelőre nem született döntés az eladásról.

A One America News Network szintén családi tulajdonban álló vállalkozás. A Herring-família 2013. július 4-én – az amerikai nemzeti ünnepen – indította meg a sugárzást. A televízió székhelye a kaliforniai San Diegóban van, és szerkesztőséget működtet Washingtonban és New Yorkban is.

Megvásárlásában a WSJ szerint nemcsak a Hicks-család venne részt, hanem a Republikánus Párt olyan nagy adományozói is, mint Doug Deason dallasi beruházó, vagy Paul Singer milliárdos kockázatialap-kezelő.

A televízió decemberben – együttműködve Rudy Giulianival, Donald Trump elnök személyes ügyvédjével – egy sor interjút sugárzott volt és jelenlegi ukrán tisztségviselőkkel, és a tévé híreit Donald Trump is gyakran idézi a Twitteren.  • Bérelnék
  • Bankszámla