Megrótta az M1-et a Médiatanács Németh Balázs extra kommentárja miatt

2020.01.16. 20:01 Módosítva: 2020.01.16. 20:35

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa elmarasztalta az M1 Híradót az 2019. október 21-i három adása miatt, amiben a köztévé megsértette a politikai hírekhez fűzött hírolvasói kommentár tilalmát. 

Az összeállításban Hadházy Ákos ellenzéki képviselő a miniszterelnök parlamenti beszédét előre nyomtatott szövegezésű táblák felmutatásával zavarta meg, és ezt minősítette a hírolvasó azzal, hogy

primitív, bunkó, felháborító akcióval nyitotta a szezont az ellenzék. 

Vagy az MTI, vagy a Médiatanács nem tartotta fontosnak megnevezni, de azért legyen meg, hogy Németh Balázs volt, aki egyszer már nagyot ment az internetes hírportálok hírszerkesztéséről szóló szubjektív jegyzet kategóriában.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a testület felszólította a szolgáltatót, hogy a jövőben tartózkodjon a hasonló jogsértésektől. A szabályozás nem általában véve a vélemények közzétételét korlátozza, hanem a nézők, hallgatók befolyásolását a hírek értelmezésében azzal, hogy a hírolvasó saját véleményt fűz a hírekhez. A hírek és a vélemények elkülönült bemutatását nem korlátozza a törvény – fejtették ki.

Nem csak a köztévét sújtotta büntetés, az RTL Klub szolgáltatójára egy kétszázezer forintos bírságot is kiszabtak, amiért a Reggeli című magazinműsor egy szeptemberi adásában egy, a műsorban termékmegjelenítés részeként szereplő parkolási mobilalkalmazásról olyan többletinformációkat adtak, amelyek a termék használatára ösztönözhették a nézőket. Részletesen bemutatták a szoftvert, illetve egy, a felhasználóikat érintő nyereményjátékot is megemlítettek, ami ellentétes a jogszabályokkal.