Perel a Hell, vissza kell vonni a Forbes januári számát

2020.01.29. 14:17

A Hell Energy pert indított a Forbes Magyarország ellen azért, hogy ne kerüljenek nyilvánosságra a tulajdonosaik személyes adataik a magazin évi rendszerességgel jelentkező, 50 leggazdagabb magyart listázó cikkében, egész pontosan " ne kezelje és ne hozza nyilvánosságra" ezeket az adatokat, jelentette be a Forbes egy közleményben szerda délután.

A januári lapszámot egy ideiglenes bírósági döntés értelmében a kiadónak vissza kell hívnia, sőt, az újság online felületéről is törölni kell a tulajdonosok nevét, áll a közleményben.

A GDPR szabályok ilyen szélsőséges értelmezése sérti a sajtószabadságot és lehetetlenné teszi, hogy az üzleti világról tájékozódjanak az emberek, viszont lehetővé teszi, hogy az üzleti vezetők, vállalkozók csak számukra kedves, őket jó színben feltüntető cikkekhez járuljanak hozzá. Ha a jogszabályokat így értelmezik a bíróságok, valódi cikkek helyett csak pr-cikkek lesznek az újságokban

– írja a közleményben a Forbes főszerkesztője, Galambos Márton. Galambos azt írja, hogy ugyan a januári számot vissza fogják hívni, de továbbra sem fognak engedélyt kérni a cikkek alanyaitól, hogy leírják a nevüket. "A további peres eljárásban megvédjük az igazunkat és újságírói elveinket" – írja.

A Forbes.hu oldalán jelenleg ez a szöveg fogadja azokat, akik a Hell Energy tulajdonosára lennének kíváncsiak:

hell energy

A közleményben idézik a szerkesztőség véleményét is, amiben kifejtik, hogy "ha egy cég közpénzt fogad el támogatásként, akkor minden szempontból elvárható, hogy a tulajdonosa vállalja a minimális nyilvánosságot". Szerintük a Hell története lehetne akár a magazin címlapsztorija is, hiszen egy sikeres, magyar, családi tulajdonban lévő cég.

Az energiaital gyártó cég tavaly nyáron adta át a szikszói gyárának az új gyártósorát, ami 1 milliárd forint állami támogatással készült.

A Forbes már tavaly októberben is írt a Hellről, akkor a 100 legértékesebb magyar vállalatot felsoroló listájukon a cég huszonegyedik lett a listán, 41,7 milliárdos becsült értékkel.