Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Kedden napközben 650 ezer háztartásban nem lesznek elérhetőek a közmédia csatornái

2020.02.03. 11:59

Február 4-én várhatóan reggel hét és este hét óra között nem lesznek elérhetők a közmédia földfelszíni tévécsatornái frekvenciacserék miatt – írja az MTI Árki Zsoltra, az Antenna Hungária (AH) műszaki igazgatójára hivatkozva.

A tervek szerint a technológiai átállás következtében bővülni fog az AH programkínálata, új HD-csatornákat tudnak indítani és új internet alapú szolgáltatásokat – például visszanézhető műsorokat – csatolhatnak a meglévő szolgáltatásokhoz.

Elmondta: a műszaki átállást európai uniós előírások alapján, nemzetközi frekvenciakoordináció után a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság írta elő. A frekvenciacserekor a televíziós műsorszóró sáv egy részét „kiürítik”, ezek a jövőben 5G mobiltelefonos szolgáltatásoknak lesznek elérhetők.

A műszaki átállás közvetlenül 650 ezer háztartást érint, azokat, ahol a MinDig TV és a MinDig TV Extra szolgáltatásait nézik, de nem befolyásolja azokat, akik kábeles, műholdas vagy IP-alapú tévét néznek – fűzte hozzá.

Összesen 91 telephelyen dolgoznak majd az Antenna Hungária munkatársai, ami körülbelül 300 adóberendezés átállítását jelenti.

Árki Zsolt elmondta: a frekvenciacserék után ismét elindul a szolgáltatás a korábbival azonos területen, mivel azonban új frekvencián sugározzák a műsorokat, a nézőknek újra kell hangolniuk készülékeiket. Ezt úgy tudjak megtenni, hogy a készülék menüjébe belépve elindítják a csatornakeresés funkciót – magyarázta.

A csatornákon keresztül előzőleg tájékoztatják a nézőket a változásokról, de az információk elérhetőek lesznek az 1211-es call center számon és a MinDig TV honlapján is.

Ne maradjon le semmiről!