A Csubakka-védelmet alkalmazta az MTVA a Politico vádjait olvasva

Chewbacca-and-Beckett-in-Solo-A-Star-Wars-Story
2020.03.02. 17:47 Módosítva: 2020.03.02. 21:45

A Csubakka-védelem

Tárgyalótermi érvelés a South Park rajzfilmsorozatban, melynek célja az esküdtszék szándékos összezavarása a perhez semmilyen szinten nem kapcsolódó dolgokkal. „Hölgyeim és Uraim, mondjuk úgy esküdtek. Séf úr védője azt próbálta elhitetni velünk, hogy kliense 20 éve írta a Büdös Banyát. Sőt, talán el is hitette. Még én is majdnem megsajnáltam őket! De hölgyek és urak, úgymond esküdtek! Csak egy dolgot említenék, ha megengedik. Hölgyek és urak, ez itt Csubakka. Csubakka egy wookie a Kashyyyk bolygóról. De Csubakka az Endor bolygón él. Gondolják csak meg; ennek nincs értelme!”

Ismét összehangolt sajtótámadást intéztek – ezúttal külföldi segítséggel – a közmédia ellen, írja az MTVA, reagálva a Politico egyik cikkére, amiben belső levelezés és dolgozói információk alapján írták meg, hogy a kormány szócsöveként használt állami fenntartású médiában előzetes cenzúra működik ún. kényes témák esetén, hiszen csak előzetes jóváhagyással lehet írni

  • migrációról,
  • az európai terrorról,
  • Brüsszelről,
  • egyházi témákról,
  • az EU-tag és a szomszédos országok választásairól
  • és Greta Thunbergről;
  • ráadásul kifejezetten megtiltották a közmédia munkatársainak, hogy beszámoljanak az Amnesty International és a Human Rights Watch emberi jogi civil szervezetek jelentéseiről.

A fentieket névvel, dátummal igazolva állítja a Politico.

Az MTVA természetesen cáfolhatja a fentieket, de az csak nagyon marginális esetekben (óvodai homokozó) számít érvnek, hogy „nem igaz, mert csak”, az már kifejezetten elgondolkodtató, hogy „a szomszéd homokozóban inkább foglalkozzanak az emberi ürüléknek hazudott kutyaszarral”, az pedig a Csubakka-védelmek non plus ultrája, hogy „az óvoda vezetőségének tetteit a brit óvodaszövetség kijelentéseinek megfelelően hangoltuk”:

A magát független hírforrásként hirdető Politico magyar újságírója egy cikket közölt a mai napon, amelyben a Magyar Távirati Iroda szerkesztőségi elvét firtatja, cenzúrát kiált egy hozzájuk eljutott belső levelezésre hivatkozva. A cikk megjelenésével egy időben szinte percre pontosan egyszerre küldte el a közmédia felé a kérdéseit a Politico cikkére hivatkozva az Azonnali, az Index és a 24.hu fake news oldalak. Összehangolt támadásuk célja a hiteles és higgadt tájékoztatás körüli zajkeltés, egy kicsinyes bosszú, mert a közmédia múlt heti anyagában leleplezte a fake news oldalak koronavírus-járvány körüli pánikteremtését. Ezeket az anyagokat összeesküvés-elméletekre alapozzák, legfontosabb céljuk pedig nem más, mint az emberek belső félelmeinek kiaknázására épülő olvasottság elérése. A közmédia a BBC szerkesztői és hírszerkesztési alapelveit követi. Azzal, hogy minket támadnak, általában ezeket az elveket támadják.

UPDATE Greta Thunberg is tudomást szerzett a listázásáról, amit a Twitteren így fogadott:

Azaz: Ilyen listáknak nem szabadna létezniük, de ha már vannak, azt hiszem, kitüntetés rajtuk szerepelni. Ez is csak a demokrácia fontosságát erősíti. A sajtószabadság nem képezheti alku tárgyát.

Ne maradjon le semmiről!