Ombudsman: Jogellenes megtiltani a fotózást a kórházakban

2020.03.26. 11:43

"Az alapvető jogok biztosa is kimondta: jogellenes az a gyakorlat, hogy a kórházigazgatók megtiltják a fényképezést az intézményekben" – írja a Társaság a Szabadságjogokért közleménye. Ezzel az ombudsman megerősítette a TASZ álláspontját, ami szerint tiltás helyett a betegek személyiségi jogainak tiszteletben tartására kell figyelmeztetni azokat, akik a kórházi körülményekről készítenének felvételeket. "A málló vakolatról készült képek nem hátráltatják a gyógyítást, hiába hivatkoznak erre az intézményvezetők" – írja a jogvédő szervezet.

Az ügy előzménye, hogy a közösségi oldalakon és a sajtóban rendre felbukkantak és felbukkannak a rossz kórházi körülményeket megörökítő felvételek. Néhány kórházigazgató emiatt megtiltotta a fényképezést az általuk vezetett intézményekben. A TASZ már korábban jelezte nekik, hogy ez jogellenes, mire a társaság beszámolója szerint a kórházak egy része közölte, hogy a fotózást tiltó plakátok kifüggesztése nem a saját ötletük volt, hanem az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól (ÁEEK) kaptak arra utasítást.

Az alapvető jogok biztosának hivatala – egy, a Péterfy Kórház-Rendelőintézettel szemben benyújtott panaszbeadvány nyomán – ezért az ÁEEK-t is megkereste, az eljárást lezáró jelentésében pedig megjegyezte, hogy „folyamatos és fokozódó” annak a gyakorlatnak az elterjedése, amely írásos főigazgatói engedélyhez köti a fényképezést.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) az ombudsman kérésére írt állásfoglalása szerint az állami és önkormányzati fenntartású egészségügyi intézmények közfeladatot látnak el, az ott lévő állapotok közérdeklődésre tartanak számot

– írja a TASZ. Közleményük szerint a személyes adatokat nem tartalmazó felvételek közérdekű adatnak minősülnek, ebből eredően nem lehet megtiltani, hogy a tárgyi körülményekről felvételek készüljenek. A hatóság szerint is akkor járnak el az intézményvezetők felelősen, ha a tiltás helyett felhívják az érintettek figyelmét a személyhez fűződő jogok tiszteletére és betartására, illetve arra, hogy kihez lehet fordulni a kórházi állapotok miatt, hogy ne egyből a nyilvánosságot válasszák.

"Ezzel az ombudsman is egyetértett. Azzal viszont nem, amire a kórház hivatkozott: a jó hírnevének védelmére. Az állami szerveket nem illetik meg személyiségi jogok, így a jó hírnév védelme nem alapozhatja meg a véleménynyilvánítás, illetve a közérdekű adatok terjesztési szabadságának korlátozását. Az ombudsmani jelentés szerint csak a tudatosan hamis közlésekre nem vonatkozik a véleménynyilvánítás védelme.

Az intézmények állapotáról készült felvételeket külön kell választani azoktól, amelyek az intézményekben gyógyuló betegekről készülnek – utóbbiak természetesen csak a személyiségi jogok, az emberi méltóság teljes tiszteletben tartásával készülhetnek el

– folytatódik a beszámoló.

Jelentésében az ombudsman felkérte a Péterfy igazgatóját, hogy vonja vissza a kép-, hang- és videofelvétel készítését tiltó intézkedését, és gondoskodjon a megfelelő tájékoztatásról a személyiségi jogok védelme érdekében. Hasonló felkérést intézett az ÁEEK főigazgatójához is, hogy a többi intézményben se legyenek hasonló korlátozások, ehelyett a személyes adatok védelméről szóló felvilágosítással vegyék elejét a valóban jogsértő képek elkészültének. 

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!