Szabó László lett a Mediaworks új vezérigazgatója

2020.04.15. 14:03

Április 15-től dr. Szabó Lászlót nevezte ki a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) kuratóriuma a Mediaworks vezérigazgatójává, illetve az igazgatóság elnökévé, írja közleményében a KESMA.

Szabó László 2018 szeptemberében.
Szabó László 2018 szeptemberében.
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Az előző vezérigazgató, Liszkay Gábor április 9-én jelentette be,  hogy távozik a Mediaworks éléről. Ahogy írta:

2018-ban arra kaptam megbízást a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány Kuratóriumától, hogy az alapító okiratban szereplő célokat szem előtt tartva az alapítvány tulajdonába került médiavállalkozásokból olyan vállalatcsoportot szervezzek, amely képes az üzletileg eredményes és fenntartható működésre. (...) A vállalt feladatot elvégeztem, így a megbízásom lejárt. Április 15-i hatállyal távozom a Mediaworks Hungary Zrt. éléről.

Liszkay régóta meghatározó alakja volt a kormányközeli médiának, ő volt a Mediaworks vezérigazgatója akkor például, amikor a céghez 2018. november 28-án – pár kivételtől eltekintve – gyakorlatilag a teljes kormánymédia csatlakozott.

Szabó László az elmúlt években Magyarország washingtoni nagykövete volt, előtte pedig közel húsz évig nemzetközi gyógyszeripari cégeknél dolgozott. 2010-től a Teva Magyarország Zrt.-t vezette, 2014-től a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkár és miniszterhelyettese volt. 2017-ben küldték ki nagykövetnek az USA-ba.

Egy hete szerdán közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára, hogy Szabó László washingtoni nagykövetként elhagyja állomáshelyét, miután elfogadott egy felkérést a gazdasági szférából. A KESMA így indokolta döntését:

Eddigi cégvezetői pályafutása, nemzetközi tapasztalata és számos más szervezetben betöltött korábbi vezető megbízatása teszi alkalmassá a Mediaworks új elnök-vezérigazgatóját arra, hogy Magyarország kiemelkedő médiacsoportját irányítsa, annak jelenleg is meglévő stabil pozícióját tovább erősítse.