Meghalt Győrffy Miklós, a magyar tévézés és rádiózás legendája

2020.04.23. 20:10 Módosítva: 2020.04.23. 22:21

76 éves korában meghalt Győrffy Miklós, újságíró és egyetemi tanár, a magyar tévézés és rádiózás egyik meghatározó személyisége, közölte egykori kollégája, Fodor János egy csütörtöki Facebook-bejegyzésben. Halálát hamarosan a Kodolányi János Egyetem is megerősítette.

Győrffy Miklós, a Magyar Televízió külső munkatársa. A felvétel 1990. május 1-i majális alkalmával készült
Győrffy Miklós, a Magyar Televízió külső munkatársa. A felvétel 1990. május 1-i majális alkalmával készült
Fotó: Vészi Ágnes / FORTEPAN

„Meghalt Győrffy Miklós, aki a legnagyobbak közé tartozott a rádiós világban – szerintem. Meghalt az a szerkesztő, műsorvezető, aki – persze csapatban – oly sokat tett, hogy rendszerváltozás legyen ebben az országban. Más kérdés, hogy milyen lett az, amiben persze tevékeny szerepet nem vállalt. Sőt. Meghalt a Győrffy. És jól van ez így, mert az nem volt már élet a végén” – írja Fodor János a posztban.

Győrffy Miklós több mint harminc éven át a Magyar Rádió munkatársa volt, ahol olyan műsorokban dolgozott, mint a Krónika, a 168 Óra, a Vasárnapi Újság, a Bagoly és a Gondolat-jel, a Magyar Televízió munkatársaként pedig olyan műsorokban volt látható, mint a Stúdió, a Hírháttér, a Napzárta, a Kincsestár vagy a Szólás szabadsága.

A tévés és rádiós műsorvezető a Somogy megyei Segesden született 1943-ban, a hatvanas években az ELTE magyar–filozófia szakos hallgatója volt, ami után népművelőként és pedagógusként helyezkedett el Újpesten, majd 1971-től a Magyar Rádió munkatársaként, vezető szerkesztőjeként folytatta a pályát.

A hetvenes évek közepén a BME etikatanára lett, majd újságírói műfajismeretet tanított az Újságíró Oktatási Központban. Közben az ELTE szociológia szakát is elvégezte, 1980-ban a Magyar Televízió külső munkatársa lett, egészen 2008-ig itt dolgozott. 1993-ban ő hozta létre az ország egyik első kommunikáció tanszékét az akkori Kodolányi János Főiskolán, amelynek tanszékvezető docense lett.

„Évtizedeken át tapostam a mókuskereket rádióban-televízióban, aztán tíz éve úgy éreztem, hogy na, most elég, és abbahagytam. (...) Engem is rendre megdöbbentett, hogy bárhol jártam, azt tapasztaltam, hogy még valamennyire emlékeznek rám, sőt számon is tartanak az emberek. Én tényleg meg voltam győződve, hogy annak idején se sokan figyeltek oda arra, amit csinálok, azóta pedig annyi tévés sztár tűnt fel, mint égen a csillag, ugyan ki a csoda emlékezne még énrám?! És kiderült, hogy még mindig elég sokan” – mondta a Nők Lapja 2017-es interjújában.

Győrffy Miklóst 1990-ben Táncsics Mihály-díjjal, 1992-ben Akadémiai Újságírói Díjjal, 1998-ban Budapestért díjjal tüntették ki. 2010-ben doktorált.

„A Magyar Rádió és a Magyar Televízió meghatározó egyénisége maradandót alkotott, amire egykori tanítványai, pályatársai örökké emlékeznek” – írja csütörtök esti közleményében a Kodolányi János Egyetem, amely Győrffy Miklóst a saját halottjának tekinti.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport