Megbüntette Niedermüller Péter kijelentése miatt az ATV-t a Médiatanács

2020.04.29. 14:52

Százezer forintos bírságot szabott ki e heti ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Magyar ATV szolgáltatójára, emellett közlemény közzétételére kötelezte a csatornát A nap híre című műsor egyik januári adásában elhangzott „kirekesztő tartalmú” kijelentések miatt – közölte a testület, a közelményben helytelenül azt írva, "A hét" című műsorról lenne szó.

A bírság értéke százezer forint. Az eljárásban a testület megállapította, hogy az elhangzott kifejezések kirekesztő tartalmúak voltak, melyeket a műsorvezető mint a médiaszolgáltató képviselője nem utasított el, azokat ellenvéleményével nem ellenpontozta. A közlemény úgy fogalmaz, hogy az adásban „Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester a fehér bőrszínű, keresztény, heteroszexuális emberek közösségére tett megbélyegző kijelentést”, de a szövegkörnyezet már nem szerepel.

Niedermüller azt mondta:

Hogyha megnézzük azt, hogy mi marad, ha lehántod ezeket a gyűlöletvalamiket, ugye fölsoroltuk: a nem magyarok, a mások, a migránsok, a romák, a nem tudom én, mik, akkor ott marad egy rémisztő képződmény középen: ezek a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak. Meg azért nők is vannak köztük. Ez a családelképzelés. Ez azért borzalmas, mert ha megnézzük, hogy a világon mindenütt az úgynevezett fehér nacionalisták miből állnak össze: ebből – mondom csöndesen nektek.

Mindezek miatt a Médiatanács a bírság megfizetésén túl az ATV-t az alábbi közlemény beolvasására kötelezte:

„A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa megállapította, hogy a Médiaszolgáltató a Magyar ATV csatornán 2020. január 23-án sugárzott A nap híre című műsorszámában megsértette a kirekesztésre alkalmas médiatartalmak közzétételét tiltó törvényi rendelkezést azáltal, hogy a műsorvezető a műsorszám vendégétől a fehér bőrszínű, keresztény, heteroszexuális emberek közössége vonatkozásában elhangzott általánosító, megbélyegző kijelentést nem moderálta, azt nem utasította el.”

A döntéssel szemben az ATV jogorvoslattal él a bíróság előtt - tudta meg az Index.

Mint ahogy azt Index is megírta, Niedermüller kijelentése ellen többen tiltakoztak, és tüntetést is szerveztek, amelynek a vezérszónoka Bayer Zsolt publicista volt.

Niedermüller Péter a tüntetéssel kapcsolatban akkor az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy mindenkinek joga van bármi ellen tüntetni. Azt ugyanakkor említésre méltónak nevezte, hogy az esemény fő szónoka Bayer Zsolt, ami szerinte azért mindent elmond a tüntetés jellegéről.

Niedermüller azóta több nyilatkozatában is azt mondta, hogy kijelentését szándékosan félremagyarázták. A politikus a Demokratikus Koalíció egyik alelnöke, pártja a kijelentést úgy értelmezte, hogy Niedermüller az ATV-ben arról beszélt:

A Fidesz világképe – amely sok egyezést mutat a nacionalista gondolkodásmóddal – a kirekesztésről, ellenségkép-gyártásról és a rasszizmusról szól, és ennek a világnézetnek az eredménye lehet az, hogy végül nem maradnak mások, akiket ne rekesztene ki a társadalom, csak a fehér, heteroszexuális férfiak.

Rónai Egon pedig korábban bocsánatot kért azoktól, akiket sértettek Niedermüller szavai.