Kiosztották a 2020-as Pulitzer-díjakat

2020.05.04. 22:26

Magyar idő szerint hétfő este átadták a 2020-as Pulitzer-díjakat, amikkel a legjobb újságírói teljesítményeket díjazzák. Az idei díjaknak az ad egy különösebb csavart, hogy néhány napja Donald Trump amerikai elnök megkavarodott Twitteren, és azt írta, hogy az újságírók Noble-díjat (sic!) kapnak (mármint Pulitzer helyett).

A díjazottak főként amerikai belpolitikai ügyekkel foglalkoztak, de vannak kivételek: a legjobb nemzetközi riport kategóriájában a New York Times a putyini rezsim vizsgálatáért kapott díjat, a Seattle Times-t pedig a Boeing 737-es repülők gyártási hibáinak feltárásáért. A legjobb fotó díját a Reuters kapta a hongkongi tüntetések tudósításáért.

Idén kiosztották az "audio journalism", azaz a legjobb rádióriport, vagyis inkább modern kifejezéssel podcast díját, ezt az amerikai NPR rádióban régóta futó This American Life-sorozat kapta.

2018-ban elég érdekes húzás volt, hogy megkapta a legjobb kompozíció díját Kendrick Lamar amerikai rapper, de idén nem volt hasonló kaliberű döntés. A legjobb fikciós írás díját Colson Whitehead A Nickel-fiúk című regénye kapta.

A díjazottak teljes listáját itt lehet elolvasni.