Nyilvánosan kért elnézést a Nők Lapja a bántalmazó férjet mentegető írása miatt

2020.05.25. 15:04

Nyilvánosan kért bocsánatot Vékási Andrea, a Nők Lapja nyomtatott változatának főszerkesztője egy az újság tanácsadó rovatában megjelent javaslat miatt, amely azt kérte a gyerekei előtt felpofozott levélírótól, hogy az újabb veszekedések helyett legyen inkább türelmesebb és kedvesebb a munkahelyéről kirúgott, bántalmazó férjéhez.

va
Fotó: SosoMultimedia / youtube

"Még ma is ég a helye, képtelen vagyok túltenni magam rajta" – így jellemezte azt a pofont a levélíró, amit egy vacsora utáni veszekedés során kapott. "A gyerekek, szegények, nagyon megijedtek, a könnyeimet nyelve fektettem le őket, és kivonultam a nappaliba aludni. Végigzokogtam az éjszakát. Azóta így vagyunk, pedig már eltelt egy hét."

"Maximálisan együttérzek önnel, nagyon megalázva érezheti magát. De tudnia kell, hogy az agresszió legtöbbször tehetetlenségből fakad.

A férje alól váratlanul kihúzták a talajt, ráadásul egyelőre a fény sem látszik az alagút végén, ettől annyira lehangolt és ingerlékeny.

Ez persze nem menti fel az alól, hogy a hozzá legközelebb álló embert megütötte. Mégis azt mondanám, próbálják ezt megbeszélni egymással, mielőtt nagyon elfajulna a dolog" – írta válaszában Koronczay Lilla a tanácstalan levélírónak.

Sőt, a válaszadó azt javasolta a nőnek, hogy veszekedés helyett próbálja meg inkább "humorral, játékosan" bevonni a férfit a házimunkába és a család életébe. "Talán ha többet járnának ki a természetbe? A focizás a gyerekekkel, a szaladgálás garantáltan oldaná a feszültségüket. Azt se tartom ördögtől valónak, ha ön is megengedi magának olykor, hogy kiüljön a férjével az erkélyre" – folytatta.

A megjelent szöveg miatt a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene nyílt levelet címzett a Nők Lapja szerkesztőségének. "A nő arról számol be, hogy a munkáját elvesztő férj egész nap csak ül, durva és mogorva, amíg a társa maga gondoskodik a háztartásról, a gyerekekről, az egész közös életükről. Ennek a szóvátétele volt a pofon oka. De Koronczaynak meggyőződése, hogy a férj ezt megbánta, és alig várja, hogy a nő megbocsásson neki. Csak legyen kedvesebb, figyelmesebb és megértőbb a férjével."

A nyílt levelet jegyző Mérő Vera, az oldal alapítója az Írástudók felelőssége című posztjában egyúttal azt is felajánlotta, hogy érzékenyítő tréninget tart a szerkesztőségnek, hiszen a felelősség nem csak e sorok szerzőjét, hanem a lap szerkesztőit, azaz mindazokat is terheli, aki engedték, hogy ezek a gondolatok megjelenhessenek az újságban.

A Facebookon közzétett poszt alatt aztán Koronczay Lilla is megjelent, aki néhány újabb sorral próbálta megvédeni az igazát. "Ti valóban azt tanácsoltátok volna a levél írójának, hogy most azonnal hagyja ott a gyerekei apját, a nélkül, hogy elbeszélgettek volna a történtekről? Azóta a hölgy megírta, hogy a férje bocsánatot kért tőle, és megígérte, hogy soha többé nem emel kezet rá." (A cikkünk egy korábbi változatában – Mérő Vera posztja nyomán – azt írtuk, hogy Koronczay Lilla törölte a hozzászólását, később azonban kiderült, hogy az valószínűleg egy bug miatt nem volt látható, azóta ismét elérhető.)

A történet végére végül a Nők Lapja nyomtatott változatának főszerkesztője, Vékási Andrea tett pontot, aki egy közleményben ismerte el a lap felelősségét, és kért elnézést az olvasóktól.

A felelősség mindig azt terheli, aki ütésre emeli a kezét. A Nem bocsátom meg cikk kapcsán hibázott a magazin abban, hogy nem szakértő válaszolt egy ilyen nehéz helyzetben levő olvasó levelére. Egy bántalmazó kapcsolatban az empátiára buzdítás nem jelenthet tényleges megoldást. Bocsánatot kérünk minden kedves olvasónktól, és együttérzésünket fejezzük ki minden érintett felé

– áll a közleményben, amelyben a főszerkesztő azt is leszögezi, hogy a lap az erőszak minden formáját, így a családon belüli agressziót is, elítéli, "legyen az lelki, verbális vagy fizikai".

"Köszönjük a Nők Lapja főszerkesztőjének, Vékási Andreának a gyors reakciót. Bízzunk benne, hogy egy csúnya ügy végül szép feloldást talál, és elkezdődik egy újabb fontos párbeszéd" – üdvözölte végül a bocsánatkérést a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Facebook-oldal alapítója.

UPDATE: Cikkünk megjelenése után a főszerkesztő bocsánatkérése újabb bekezdésekkel bővült. "Koronczay Lilla Tárd ki a szíved! sorozatából a már korábban nyomdába küldött és május 27-én megjelenő rész az utolsó. A szerkesztőség, amelynek értékei között a hiteles tájékoztatás alapvető fontosságú, a jövőben az olvasói levelekre csak képzett szakemberek tollából származó megszólalásokat közöl" – tette hozzá a korábban közöltekhez.

A frissítésben egyúttal Koronczay Lilla is elnézést kért az olvasóktól: "Kétségkívül hibás volt a válaszom. Hiszen nem mondta ki egyértelműen, amit egyébként gondolok, hogy egyetlen pofonra sincs mentség, és hogy az erőszak megengedhetetlen. Nem ítélte el a férfit kategorikusan, és túlságosan is az elkövetőt mentegette. Hiba volt. Ezúton kérek elnézést mindenkitől, akit megbántottam vele" – írta a szerző.