Súlyosan sértő cím miatt mondott le a főszerkesztő

2020.06.07. 08:04

Lemondott a Philadelphia Inquirer főszerkesztője, Stan Wichnowski, amiért hatalmas felzúdulást keltett az újság szerkesztőségében az egyik cikk, ami a tüntetések miatt az épületekben okozott károkról szólt, és ami azt a címet kapta, hogy Az épületek is számítanak (a Black Lives Matter-szlogen mintájára a cím angolul az volt, hogy Buildings Matter, Too).

A cikk a keddi példányban jelent meg, Wichnowski és több másik szerkesztő egy nyílt levélben azóta bocsánatot kért, a címet pedig súlyosan sértőként írták le.

Már a cikk megjelenése előtt is voltak súrlódások a szerkesztőségben, a George Floyd-tüntetések miatt Wichnowski egy közös videochatet szervezett, ahol elmondta, mennyire büszke a cég arra, hogy az utóbbi 4 évben megduplázták a kisebbségi munkatársak számát.

Már azon a beszélgetésen is feszült volt több újságíró, kritizálták a tüntetésekről készült tudósításokat, és azt a tényt, hogy csak egy fekete tudósító dolgozik ezeken a tüntetéseken egy olyan városban, ahol a különböző kisebbségek többségben vannak. A közös Zoom után az újság ötven kisebbségi újságírója egy nyílt levelet fogalmazott meg, legtöbbjük pedig következő nap nem vette fel a munkát.

Az 58 éves Wichnowski 30 éve dolgozott az újságnál.

(Inquirer)