Amit az elmúlt tíz évben megtanultam itt: az igazságnál nem kell több

Mit jelent az Index nekünk? Olvasóink, hírességek és az indexesek mesélnek az Indexről

Vége
ssss

A legfontosabbak

2020. július 9., 21:59
Az Index nekem egy álom
2020. július 6., 08:11
Búcsúzzon a tököm
2020. július 3., 14:47
Család
2020. július 2., 17:39
Az Index, amire büszke lehetek
2020. június 25., 18:34
Szerkesztőség, közösség, banda
2020. június 24., 16:06
Grafitember: Nekem az Index
2020. június 24., 08:52
Velünk vagy? Jelezd Facebookon!
Index
2020.07.18. 10:40

Összefoglaló

Az Index szerkesztősége, független működése veszélyben van. Ebben a helyzetben egyebek mellett fontosnak tartjuk elmondani, mit szeretünk mi az Indexben.
Egyben kérjük önöket, kedves olvasók, írják meg: önök mit szeretnek vagy éppen mit gyűlölnek legjobban az Indexben, miért hiányozna leginkább az Index.
Leveleiket a tema+azenindexem@mail.index.hu címre várjuk, és ezen a felületen közzétesszük.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Index az új világ szimbóluma és fix pontja. Az volt amikor kinyílt a világ és azt tippelgették a politikusok, mikor érjük utol Ausztriát, és az ma is, amikor menetelünk a múltba, és azt tippelgetjük, mikor érjük utol Türkmenisztánt. Már eltelt egy nemzedéknyi idő, és ez a stabilitás bámulatra méltó. Fogalmam sincs, hogy akik kinyírják, mit fognak reggelente kinyitni. Nyilvánvaló, hogy ők is innen tudják meg a valóságos híreket. Személyesen bajban lesznek, de politikailag megéri. Tartok tőle, hogy minden támogató hozzászólás csak a bűnjelek sorát gyarapítja az illetékes elvtársak szemében. Csatlakozom a bűnpártolókhoz: jó, ha van értelmes, becsületes sajtó az országban.

  • Az Index szerintem a legjobb hírforrás, mert: színes, gyors, átfogó, üde, nem befolyásolt érdekcsoporttól, párttól, szóval szüksége van rá a magyar embereknek!

  • Az én véleményem picit sarkosabb, mint a többségében Rólatok ömlengő "tucatpolgáré", így aztán tesztje is a híres függetlenségeteknek. Valaha azt hittem, hogy a független újságírás nagyjából az lehet, amit az index.hu letett az asztalra a hosszú évek alatt. Egy etalon, amit igen nehéz lett volna túlszárnyalni, de a véleményét semmiképp sem lehetett figyelmen kívül hagyni. Komoly tényezővé és tekintéllyé vált sok ember életében. Ez az információs buborék sokaknak egyet jelentett és jelent ma is a valósággal, befolyásotok tehát arra, hogy az emberek egy jelentős része mit gondol a világról, éppen min háborodik fel vagy mivel ért egyet: számottevő az országban.

    Ma már - jóval öregebb fejjel - azt gondolom, hogy beálltatok a csatasorba, nem vagytok többek a hazugsággyárosok szócsöveinél és a bulvár terjesztőinél. Így régebben többet, manapság már csak nagyon keveset olvaslak Benneteket. Szinte körberajzolható a "függetlennek" titulált és számotokra identitást adó háttér, ami minden, csak nem pártatlan. Egy idő után ez annyira zavaró lett számomra, hogy bár nagyon távol vagyok a napi posztolgatástól, mégis szántam erre időt decemberben és idén májusban, amikor könnyen leleplezhető hazugságnak lettetek tudatos, vagy épp tudatlan terjesztői más médiumok mellett. Mindkét verzió aggasztó, ha azt a képet képzelem magam elé, hogy a szólásszabadság és a demokrácia utolsó védőbástyáját siratjuk éppen. Az első esetben simán politikai ellenfelek vagytok. A feladat tehát egy hangos (talán a leghangosabb és legszínesebb) kisebbség elnyomása, nem több.

    A második esetben viszont a szakmaisággal leszünk hadilábon, ami nem hízelgő, a magukat újságíróknak tartókkal szemben. Ami vitán felül áll, hogy az "anyag", amit beraktatok a közös térbe: hatalmas. Időnként értékes és hiánypótló, de legtöbbször klikkvadász, hibáktól hemzsegő, csupán a mennyiséget és a médiában a teret uralni szándékozó selejt, szolgai másolás az azonos ideológiai körből. Munka viszont sok volt vele, ez előtt mindenképpen fejet kell hajtani. Egy harmadik nézőpontból azonban sokat dolgoztatok azon, hogy egy szép trófeává váljatok, ami már érdemes a kilövésre. Én már két éve is azt gondoltam, hogy a napjaitok meg vannak számlálva, de rácáfoltatok és ezért elismerésem. Vagy a "diktatúra" volt puha, vagy a "tökötök" volt kemény. Hogy megszűnhet-e az index.hu? Nem hiszem, a legesélyesebb, ami történik, mint általában itt az Észak-Balkánon: néhányan felálltok majd lelkiismereti okokra hivatkozva, néhányan meghunyászkodtok, de minden megy tovább az új gazdával. Mert a show-nak folytatódnia kell... az a legfontosabb. Mártírt, áldozatot generálni sohasem célszerű. Ha mégis ez történik majd, nem ejtek könnycseppet, mert akkor árazódik majd be a munkátok. Áldozat nélkül nincsen ellenpólus, csak maszatolás és status quo.

  • Kis túlzással élve a fél életem az Index olvasására ment rá. Ez ebben a formájában természetesen nem igaz, viszont az igen, hogy az életem felében rendszeresen olvastam/olvasok Indexet. Kb. 11 éves koromban kezdtem, most meg 23 vagyok. Felnőttem, külföldre is költöztem, de azért az Index maradt, mert maradnia kell. Hiába olvasok manapság már szívesebben 444-et, de az ő erőforrásaikkal teljeskörű tájékoztatásra sajnos nem képesek, az Index meg igen. Szóval az Index nélkül a magyarországi média elveszítené az egyetlen olyan lapot, ami tényleg képes (majdnem) mindent lefedni, ergo tessenek még legalább ugyanannyi ideig megmaradni.

  • Hát ez az. Melyik másik sajtóműhelynél tudnád elképzelni az egyik asztalnál a Varga Attilát, a másiknál meg a Földes Andrást. És itt semmiképp nem egy minőségi, hanem egy szerzői inspirációt ábrázoló skála súlypontjain gondolok rájuk. Lenyűgöző és példamutató a szerkesztőség emberi, írói sokszínűsége. Nyiss be bármilyen olyan helyre a sokból, amit már bekebelezett a mélyszürke homály. És se stílus, se tehetség, se hírérték, se kultúra. Számomra itt nem az az elsősorban drámai, hogy konzi, vagy lipsi, keresztény, vagy muzulmán, vagy vulkáni termék kerekedik felül. Hanem hogy egy mára már ritka, hazai, jó minőségű újság adná át a helyét már megint valaminek, amit olyan olvasni, mint sajtreszelővel rej ..

  • Engem a fiatalabb koromban a sporthíreken kívül más nem érdekelt. Amikor elkezdtem foglalkozni közélettel, politikával, és egyéb hasonló témákkal, az index volt az első portál számomra, és ez máig így maradt.Főleg mikor iskolaidőszak van, a rengeteg teendőm miatt sokszor csak pár percem van arra hogy megtudjam a legfrissebb híreket. Sok oldalt követek mégis ilyen esetekben az index az első. Ezt jelenti nekem az index, pár percet az órák előtt, ebéd után stb. amikor megtudhatom mi történt az országban, a világban, és dühös lehetek egy-egy ember hatalommal való visszaélésére vagy éppen jókedvű a ma is tanultam valamit című cikkek miatt. Sokan kételkednek a függetlenségetekben , de ez számomra sosem volt kérdés. Az Indexet nem lehet mással pótolni. Hiszen ahogy ti mondjátok nincs másik index.

  • 23 éves vagyok. Amióta az eszemet tudom, és létezik Index, apukám Titeket olvasott. Idővel felnőttem (no még nem eléggé), de mindig is Titeket olvastalak. Én is. Az elején még csak megszokásból, átvettem apától, de egy idő után magamtól. Mert megszerettelek Titeket. Szeretem ahogyan és amiről írtok. Kint ülök az erkélyen, mint minden este és az Index van megnyitva. Egy nap annyiszor nyitom meg az appot, annyiszor olvasom át a híreket, hogy reggel mikor felkelek várom, hogy valami újat tegyetek ki, mert már mindent láttam.

    Viszont van valami, amit minden alkalommal megnézek. Hogy veszélyben van-e az Index.

    Egyből jött az értesítés pár napja, hogy az Index veszélyben van. Sejtettem, hogy eljön ez a pont, de valahol reménykedtem benne, hogy nem. Kicsit úgy érzem magam, mintha ott dolgoznék Veletek. Átéltem már, hogy milyen amikor egy független/kegyvesztett médiumot bedarálnak. Dolgoztam 3 rádióban is pályám kezdetén, és ma már sehol sincsenek. Volt amelyik később, volt amelyik ott létem alatt szűnt meg.

    Nem tudom mit mondhatnék. Kitartást és sok szerencsét kívánok Nektek, és óriási tisztelettel nézek fel Rátok.Köszönöm, hogy naprakészek vagytok, őszinték, és lojálisok egymáshoz.Ne feledjétek, rengeteg embernek Ti vagytok a nagybetűs ÚJSÁGÍRÁS.Köszönök mindent, remélem idővel újra zöldön lesz az a bizonyos mutató. 

    Egy médiás kolléga 

  • Az én Indexem a böngészőm könyvjelző sávjának a kellős közepén van... és szeretném ha ott is maradna. ;)

  • Kedves Index! Köszönöm, hogy elmondhatom, hogy mit gondolok. Nem várt privilégium ez, hogy a szólásszabadság zászlaja alatt nyomuló országos taktikai entitás megengedi, hogy szót ejtsünk róla. Hagyjátok abba! Hagyjátok abba ezt a szánalmas áldozati szerepben tetszelgő tartalmatlan szar maszlagot! Nincs erre szükség. Persze a klikk-kattintás oltárán sok érzelmes húrt meg lehet még pendíteni. Hajrá! Még lehet belőletek egy Edda búcsúkoncert is... Nem vagyok Fideszes, soha nem érdekelt a politika, de az a bicskanyitogató kulturális alávalóság valahol mégis irányt mutatott bennem - az opció nélküli politika világban. Annyit sikerült elérnetek, hogy az Index hatására képes lettem drukkolni az erőszaknak - A dagadt zsírfejű, whiskey-vedelő csirkés kretén munkatársatok oszlopos példáján. Istenem de jó újra és újra visszanézni :) Az erőszak - azt hittem- mindig és mindenhol elítélendő. Megtanítottatok, hogy ennek van helye. Az a pojáca verést érdemelt. Nem kell ilyen index. Ez a szar nem kell. Menjetek a picsába mindannyian. Index viszont kell. Egy jó index, egy tartalomgyártó, amilyen régen volt. De Ti arra már nem is emlékeztek. Pusztuljon ez a nívótlan szar, helyette meg legyen színvonalas közlés. Miattatok van / lesz Fidesz 2/3. Gratulálok! Az index nincs veszélyben. A tartalmatlanság mindig utal talál az igénytelenség oltárán. Ti mindig lesztek. És én mindig el fogom mondani, hogy ez mennyire rossz. Vagy akár a Fidesz. Nem sok különbség van. Ők legalább értenek ahhoz amit csinálnak. Ti? Hát köszi, hogy meghallgattatok. Remélem már nem sokáig rontjátok a közízlést! 

  • Annak ellenére rendszeres olvasótok vagyok, hogy sok minden nem tetszik az oldalban. Azt elhiszem, hogy pártoktól-szervezetektől független a lap, de eszmeiségben egyáltalán nem. Nagyon leegyszerűsítve azt mondanám, hogy a "konzervatív-liberális" skálán markánsan liberális irányba húztok abban, ahogy az emberre és társadalomra tekintetek.

    Nem ez az elfogultság a baj - igazán semlegesen talán nem is lehet írni az emberről - hanem az, hogy ezt nem vállaljátok be nyilvánosan, hanem a "független" és "objektív" jelzőkkel takarjátok. De talán az újságírók maguk sem veszik észre az elfogultságot, előítéletességet magukban és az írásaikban, és igyekeznek őszintén dolgozni. De mégis, sokszor cinikus, arrogáns hangvétellel írtok a tietektől eltérő eszmékről, véleményekről.

    Hiányolok egy valóban objektív, nyitott hozzáállást a más vélemények, másként gondolkodók felé. Ezzel együtt, ha valaki kellően kritikus szemmel olvas benneteket, hasznos hírforrás vagytok. Azért is olvasom az Indexet (más eszmei hátterű lapokkal együtt), mert fontos a valóságot többféle álláspontból is megismerni.

    Valamint a lap sokat segít, hogy megértsem azokat az ismerőseimet, akik hozzátok hasonlóan gondolkodnak. Jó átlátni az ideológiai buborékok falán! Remélem, nem szűntök meg vagy nem csaptok át egyik szélsőséges elfogultságból egy másikba. De ha a változások abba az irányba mennének, hogy többféle, akár egymásnak ellentétes eszmeiség is megjellenne az oldalon, annak örülnék. Az lenne az, amit én függetlenségnek nevezek. Vagy pedig illene nyíltan felvállalni az eszmeiséget, korrektebb lenne! Jó munkát kívánok mindannyiótoknak!

  • Indexxel kelek

    Indexxel alszom

    Velem van a metrón 

    (itt írom most e verset)

    Hiányzik az euróvízió

    Imádom a percről percét

    Sixx a befutó

    De a Dávidok se gyengék! 

  • Mit jelent nekem az index? A függetlenséget. A nem kamuzást, hanem az objektivitásra törekvést. Az ellenzéki sajtót :) A nem mellébeszélést, a tényeket. Tőletek azt is mindenki megtudhatja / megtudhatta, hogy sajnos hiába derül bármi gázos ki egy kormányközeliről, abból probléma nem lesz; ha valaki narancsos és "nincs kedve" börtönbe vonulni, akkor nem megy, és ez ma nem gond. Mióta léteztek benneteket olvaslak és amíg léteztek benneteket foglak olvasni. Nagyon nehéz menet lesz ekkora rohadt diktatúrában létezni, de hátha nem lehetetlen.

  • HAZUG,HITELTELEN,UNDORÍTÓ ÚJSÁG AZ INDEX!!! REMÉLEM ÖRÖKRE MEGSZŰNNEK!

  • Átlátható a mostani és az eggyel ezelőtti verziója is, ami a mindennapos átfutáshoz elég nagy könnyebbség. Szeretem az egyes fejezetcímeket, amik néha kész rejtvények, néha meg könnyen érthető filmes vagy könyves utalások.

    Természettudomány-kedvelőként kijelenthetem, az az oldal elég erős nálatok, a politikai dolgok kevésbé érintenek meg, inkább csak manapság (az elmúlt 6-7 évben), arra meg pont jó a "szájbarágós nagycikk", amikben összefoglaljátok egy "laikus" kérdéseire válaszolva a főbb dolgokat. (Nyilván itt kellene hozsannáznom a mostani fáklyavivő szerepetekről is, de nem teszem, mert azt leírja mindenki más, cserében abszolút elismerem az ellenállást!)

    Az általános Index-stílust szintén nagyon kedvelem, még Tóta W első írásai óta, néha úgy érzem, mindenki (a legtöbben) rajta szocializálódott! :) Amit nem kedvelek: általában sokat javult, de sajnos a helyesírás sok szerzőnél egyenesen gyalázatos, néha még ép mondatok sem kerülnek a cikkbe...

    Kattintásvadász címek, igyekszem, de néha beugrok egy-két esetben ennek is. Igazából szerelem, talán ezt is lehetne mondani, mindenesetre nem szeretném, ha eltűnnétek a süllyesztőben!! Kitartást kívánok kicsinek és nagynak is!

  • Még emlékszem, hogy sokat vártuk a betárcsázós interneten, hogy bejöjjön az altavizsla... és az internet... Aztán jött az értékelhető internet kora... vele az index. Nekem a hiteles hírek forrása sok-sok éve az index. Talán nem annyira clickbait, nem egysíkú, objektív, hiteles, értelmezhető, képbehozó, tematikus, jól átlátható, mindig minden a helyén, kellően sokszínű! Szeretem az indexen keresztül látni a világot. Nem lenne jó az internet index nélkül!

  • Azt nem tudom, hogy mennyire független az Index, és mennyire pártatlan. Rálátásom nincs a tulajdonosi/szerkesztői háttér szándékaira.

    Több dolog miatt olvasom naponta többször az Indexet. Még pedig azért, mert

    1. olyan cikkeket ír, amely témák engem is érdekelnek,
    2. bármilyen témában is ír cikket, pont azt a nyelvet, kifejezésmódot használja, amit a támában járatlan, de érdelődő valaki, mint én, első olvasásra is megért,
    3. a címlapon, főoldalon sokszínű témák között szabadon böngészve simán megtalálom azokat a témákat/információkat, amik birtokában a mindennapokban gyakorlatilag a jól értesült emberek közé tartozhatok.

    Munkájukhoz további kitartást kívánok!

  • Mindenki hibázik, de az Index ezt be is szokta ismerni. Nekem ez a bizalom alapfeltétele. Olyat meg nem olvasok, amiben nem bízom.

  • Kedves Index!

    Amennyire ezt olvasóként meg tudom ítélni, függetlenek vagytok. Ez alatt azt értem, hogy a szerkesztői döntéseket külső szereplők (politikusok, cégek, akárki) közvetlenül nem befolyásolják, és nem úgy, hogy ideológiától mentesek lennétek. Ez utóbbi szerintem nem lehetséges, hiszen világnézet nélkül nem lehet eldönteni, hogy melyik hír fontos, melyik közéleti kérdéssel kell foglalkozni. Az újságírás feladata a tájékoztatás, a hírek értelmezése és a közéleti vita támogatása, ha egy újság a belső szabályai szerint ezeket a célokat szolgálja, akkor az független. Az az érzésem, hogy aki ideológiától való függetlenséget vár el, azt igazából az zavarja, hogy az Index beállítottsága nem egyezik pontosan az övékével.

    Kiemelkedően jó olvasni a hosszabb, eredeti (azaz nem más forrásból átvett vagy fordított) írásokat. Ezekre néhány példa, ami hirtelen eszembe jut: nemrégiben a budapesti sebességkorlátozással kapcsolatos vitasorozat, vagy régebben a menekültválsággal kapcsolatos cikkek, ukrajnai és iraki haditudósítások és a nyugaton dolgozó magyar szexmunkások életét bemutató sorozat. Amiben javulhatnátok: a hírekbe sokszor belekeveredik az újságíró véleménye, törekedhetnétek arra jobban, hogy a véleményeket (akár a mostaninál több) véleménycikkekben jelentetitek meg, a hírekben pedig csak forrásokat idéztek.

    Ideális esetben minden ideológiai tábor eltartana egy méretével arányos médiát, és a szabadverseny garantálná a független és hiteles újságírást. Amíg ez nincs, addig mindenkinek marad az Index.

  • Sok-sok éve olvasom az Indexet. Nem tökéletes, és ezzel pontosan tisztában vagyok, mint sokan mások is, de pont ettől szerethető és emberi. Ti megírjátok, ha valami nagy sumákolás van, akár jobb-, akár a baloldalon. Intelligens ember mindig kormánykritikus lapokat olvas, függetlenül attól, ki van kormányon. Szóval nem túlzás azt állítani, hogy az ország független médiájának egyik legfontosabb bástyája vagytok, amiért igenis megéri harcolni. Akár közös erővel is.

    Amit nem szeretek: mikor a fiatal újságírótanoncok leírják egy cikkben (sajnos egyre gyakrabban) azt az igét, hogy "szolidarít", és senki nem szól nekik, hogy ilyen szó nem létezik, mert helyesen "szolidaritást vállal".

  • Az Index nélkül nem indul, és nem végződik nap.

    Egyszer nagy “viharba" keveredtem, és a viharban ott volt az Index egyik munkatársa, aki akkor - egyetlenként - ember tudott maradni. Ezt sosem felejtem el neki.

    Az Index van, volt és lesz.

  • Nem tudom hova tenni az Indexet. Évek óta napról napra rámegyek, és olvasom.

    Nem azért olvasom, mert várok valamit. Nem az ideológiákat vagy a saját pártszimpátiámat akarom igazolva látni. Nem várok semmit.

    Híreket, markáns és őszinte véleményeket akarok olvasni.

    Ennyi az egész.

    Hajrá! Találjatok ki valamit!

  • Egyértelmű, hogy az Index ma (is) a legszínvonalasabb portál. Azonban haragszom rátok. Tíz éve szinte csak az Indexet olvastam, mert elég volt, átfogó képet kaptam a történésekről, nem maradt ki semmilyen fontos információ, megismerhettem többféle álláspontot. Akár így volt, akár nem, ezzel a megnyugtató érzéssel zártam be a böngészőt. Ma már mást is kell olvasnom, ha teljes képet akarok. Valahogy minden kicsit borítékolható lett még nálatok is.

    Úgy vélem, nem mondjátok el az olvasóitoknak, hogy a szerkesztői függetlenség nem egyenlő az objektivitással és a kiegyensúlyozottsággal. Lehet, hogy még (és remélem, így is marad) független a szerkesztőség, de ez nekem, olvasónak csak azt garantálja, hogy nem üzletember vagy politikus, hanem egy politikailag motivált szerkesztőség valóságát kapom. De ez még nem az igazság, és nem kiegyensúlyozottság. Nem mondjátok el, hogy a szakmai tudás és színvonal még járhat együtt egyoldalúsággal: nem biztos, hogy a jobb újságíró cikke tartalmilag is igazabb.

    Ti hozzátok változatlanul a legjobb színvonalat, legyen is változatlanul véleményetek mindenről, bármiről, de azért néha akadjon meg a szemetek más témákon és híreken is, legyetek kíváncsiak mások motivációira vagy érveire, törjetek ki a buborékból, és néha lepjetek meg egy-egy nem kiszámítható értékeléssel.

  • 2003/2004 óta olvaslak benneteket, akkor hallottam először rólatok. Voltam akkor 24 éves... Azt hiszem a stílus fogott meg. A közvetlen, nem hivatalos, kicsit kikacsintó, közérthető, humortól sem mentes stílus.

    Szeretem az átfogó tényfeltáró cikkeiteket, még akkor is ha túl hosszú (és túl dühítő) és nem bírom végigolvasni. Hogy még mindig mertek kérdezni és nem hagyjátok magatokat, próbáljátok megmutatni, feltárni ezt a mindent beszövő mocskos hálót. Hogy a tudományos cikkeket igyekeztek közérthetően megírni. Az évenkénti szavazást a hétköznapok hőseiről. A Fortepant és a Nagyképet. A TNT és Kultrovat podcastot. A Napirajzot. Az irodalmi tárca új rovatát. Sixx stílusát. Néhány blogot. A gyorsaságot, hogy bármi van, először nálatok ellenőrzöm, írtok-e róla.

    Vannak hibáitok is, ezeket ideje lenne kinőni: helyesírás, központozás, alanyi-tárgyas ragozás. Korrektor jelentkezik :)

    Amikor 2018 októberében jelzésértékkel lekapcsoltátok az indexet egy kis időre, megijedtem. Kérdezgettem az ismerőseimet: ez már AZ? Nem tudtuk. De aztán megmagyaráztátok. És azóta támogatlak benneteket, ha minimális összeggel is. Ez természetesen abban a pillanatban leáll, amikor hozzátok nyúlnak. De azoknak már nem is lesz szükségük rá...

    Maradjatok meg. Hogy továbbra is veletek kezdődjön a reggelem, ellenőrizzem napközben min. kétóránként, hogy van-e valami új hír/fejlemény/információ és aztán este is veletek zárjam a napot. Én szeretlek benneteket.

  • Minden hibájával együtt számomra az Index az egyetlen minőségi, független hírportál a magyar interneten. Mindenkinél megvan a vörös vonal, nálam az utolsó ilyen híroldal működése ez, mert én nem fogok mást olvasni, független minőségi hírekre viszont szükségem van. Úgyhogy kedves Vaszily, nyisd ki a füled, és szólj a mögötted állóknak is: Jól gondoljátok meg, hogy ezt most megpróbáljátok-e szétbarmolni, mert ha sikerül, velem két helyen fogtok tudni találkozni:

    Vagy az utcán, ahol azt fogjátok kapni, amit Amerikában is kapnak épp azok az emberek, akik a 20. században akarnak élni, vagy ha ehhez kevés ez az ország, akkor a határ túloldalán, de ebben az esetben meg építsétek a maffia országotok azoknak az adójából, akik hajlandóak elviselni a bohóc klientúrátok. Egyre kevesebb ilyen ember lesz szerintem, és előbb utóbb el fog fogyni a türelem, és el fog fogyni a pénzük is. Gondoljátok meg alaposan, merre dübörög tovább a NER bulivonata, mielőtt olyan pályára téved, ahol nem lesz fék.

  • Miért szeretem az Indexet Fidesz szavazóként? Én vagyok a tökéletes Fidesz szavazó, mert bár rosszabbul élek, soha nem fogok a baloldalra szavazni. Esetleg egyszer majd nem szavazok senkire, de akkor már nem lesz jogom kritizálni sem.

    A kormánypárti médiumok közül csak a Kossuth rádiót hallgatom, írott kormánypárti sajtó közül semmit nem olvasok. Ellenben az Indexet napi szinten használom. Inkább politikai, közéleti témájú cikkeket keresek. A videókat is nagyon szeretem, a jelenlegi kedvencem a "mi vidékünk". Szerintem nem független, nem is várom el. Igenis liberális, erősen baloldali, de ez jó. Ha valami kormánypártiként az ingerküszöbömet eléri, utánanézek a másik oldal cikkeiben is. Közigazgatásban dolgozom, saját bőrömön érzékelem a mérhetetlenül átpolitizált közszférát. Néha gondolkodom, hogy írok Nektek a felháborító dolgokról, de még nem jutottam el idáig. Mert a sajtótól nagyon félnek a vezetőink és pár cikketek után láttam már őket pánikolni. Szóval a lojalitásom már nem a régi és ez Nektek is köszönhető. Hát még csak dolgozzatok szorgalmasan tovább, hátha az első mondatom egyszer megváltozik.

  • Ugyan az index stílusával, nézőpontjával, ítéleteivel néha kifejezetten nehéz azonosulni, az index mégis a mindennapjaim része.

    Amit nem szeretek: Foci. Valamiért úgy tűnik, mintha az index szemében a magyar futball egy fideszes úri huncutság volna. Egy alkalmat sem mulasztanak el arra, hogy a magyar futballba belerúgjanak, a tárgyilagosságra való törekvésnek még a látszatára sem törekedve. Higyjék el, az ellenzéki oldalon is rengeteg a futball rajongó.

    Elfogult újságírás. Gyakran próbálják magukat úgy mutatni, mint az egyetlen független, elfogulatlan médium az országban. Az index se nem független, se nem elfogulatlan. De ebben nincs szégyellnivaló, csak ezt bátran vállalják is fel.

    Egyszerű, fekete/fehér típusú ítéletek. Az igazság nagyon gyakran több rétegű, és ritkán lehet végletes kategóriákkal leírni. Pl. Paks II esetében atomenegia = gonoszság. A valóságban Paks II-vel nem az atomenergia használata a probléma, hanem az az oroszoktól való függés, amit okoz. (Kivéve Fábián Tamás cikkei)

    Amit szeretek: Mindezek ellenére az index a mindennapjaim része. Facebookon vagy kevésbé hiteles oldalakon terjedő informaciókat csak akkor irnak meg, ha Önök azt hitelesnek találják. Az index igazodási pont. Különösen szeretem Fábián Tamás elemző jellegű írásait. Nagyon lényeglátóak és különösen pontosak. Szeretem a 90-es évek magyar alvilágáról szóló cikkeiket. A legjobban azt szeretem, hogy a mai magyar társadalmi, politikai, média helyzetben van még olyan hang, ami nem a hatalmat szolgálja.

    Akár egyetértünk egyes esetekben, akár nem, az index a magyar demokrácia utolsó reménye. Ha a hatalom bedarálja, akkor ez az ország már nem lesz olyan mint azelőtt.

  • A legőszintébb hódolattal gondolok arra a tényre, hogy a mai napig bejön az oldal a www.zsindex.hu címen is. Így látogatom a lapot már vagy 10 éve, és a baráti összekacsintás melege tölt el, miközben átirányít a böngésző.

  • 14 éve hagytuk el Magyarországot, igazi gazdasági menekültek vagyunk, lakáshitelünk szerencsére nem volt, de pénzünk sem. A már évtizedek óta a tönk szélén egyensúlyozó Nyugat először Európában, majd a lehetőségek hazájában befogadott minket, annyira, hogy nem is tervezünk visszamenni, nem látjuk, hogy miért is tennénk. Az Index volt számunkra a kapu a magyarországi és sokszor a világ történéseihez 2006-ban, az is maradt 14 évvel később is. Csak reménykedni tudunk, hogy velünk maradtok és még sokáig olvashatunk benneteket. Ha mégsem, akkor szomorúan csak arra gondolhatunk, hogy ki lesz a következő...

  • Sokan azt mondják, hogy elfogultak vagytok, és ugyanolyan sokan sietnek aztán győzködni, hogy nem vagytok azok. Én, részemről, nem is olvasnálak, ha nem lennétek elfogultak. Jó, hogy azok vagytok: elfogultak egy olyan értékrend irányában, ami a magyar lakosság bezáruló, önmagába forduló részének tüske az oldalában. Ez az értékrend élesen szemben áll a nálunk oly népszerű törzsi gondolkodással, és a jelenlegi kelet-európai propagandával szemben egyáltalán nem igaz, hogy ez a törzsi értékrend az egész világon leváltaná az egyetemes emberi értékeket.

    A mi rövid életünkben ugyan viszonylag fontosak lehetnek azok a politikai percemberek, akik a világ megállításáról delirálnak, de hosszabb távon ez nem fog nekik sikerülni. Éppen ezért kívánok sok kitartást és erőt nektek ezekben a rossz időkben is!

  • A "Mit jelent az index nekünk?" kapcsán előkerestem ezt a levelemet (lásd alább), aminek fogalmam sincs, hogy mi lett a sorsa, valószínűleg legyintettek rája, aztán ment a kukába.

    Ezen levelem továbbításával azt szeretném jelezni, hogy voltak olyan cikkek, amikkel nagyon-nagyon nem értettem egyet, sőt, mondhatni, nem kicsit, hanem nagyon, óriásian kiverték nálam a biztosítékot.

    Én is minden napomat az index megnyitásával és átolvasásával kezdem, majd otthon, este is átnézem, hogy milyen újabb cikkek jelentek meg. Magamat pár szóban úgy jellemezném, hogy szinte bigott katolikus családból származom, és nálunk eleve elrendeltetett volt a "jobboldaliság" és a Fidesz-rajongás. Majd jöttek a 2010 utáni események, dolgoztam, dolgozom állami szférában, és képtelen voltam nem megváltozni.

    Nem csapódtam a másik oldalhoz, szó sincs róla, de a gyomromnak korlátozott a befogadóképessége. A jobboldali média pedig olyan szinten hülyének néz, és óvodás szinten működik, amitől mindig mélységesen felháborodok.

    Olvasom tehát az indexet és még egy-két társát, ahol felnőttnek néznek, és ahol olyan információkat találok, amiből már sokkal nagyobb eséllyel jutok közelebb az igazsághoz.

    És borzasztóan, iszonyúan, nagyon-nagyon nem tetszene, ha megszűnne az index, és lakájmédiává válna.