Breaking: Az Arena4 elvitte az NFL-t a Sport1 elől

GettyImages-76835405
2020.07.06. 10:58

Az Index információi szerint újabb jelentős sportjog került új csatornára: ezúttal az amerikai profi amerikaifutball-liga, az NFL meccsei költöznek az AMC érdekeltségében álló Sport Televízióról a Network4 csoport (Story4, Galaxy4 stb.) új sportadójára.

A Sport Televízió 2004 óta közvetíti az NFL-t Magyarországon, ez az egyik legrégebben ugyanazon a sporttévén látható nemzetközi bajnokság, ami a nyilvánvaló presztízs mellett üzletileg sem lehetett nagyon bukó, hiszen a legutóbbi Super Bowlt (az NFL nagydöntője) a Nielsen szerint a 18–59-es férfi célközönség 23 százaléka követte élőben, erre pedig már elég jó áron lehet reklámokat értékesíteni. Hogy aztán az idén lejáró jogokat miért nem hosszabbították meg, azt nem tudni – egy lehetséges verzió lehet, hogy a koronavírus-járvány miatt egyáltalán nem biztos, hogy lesz idény (egyelőre úgy néz ki, hogy igen, de a National Hockey League, az NHL esetében is elég sokáig ment [még megy?] a vekengés).

A Sport Televízió úgy gondolhatta, hogy ha az eddigi 16 évben kvázi senki nem akarta itthonról elvinni a jogokat előlük, akkor most sem fogja, és ki lehet várni az üzlettel, de ez csak a mi tippünk, a Sport Televízió illetékeseit keressük az infóval kapcsolatban, és utána okosabbak leszünk. Ami az Arena4-et illeti, nagy skalpot vittek el az egyik rivális elől, egy eleve zsúfolt piacon húzva nagyot (a Sport 1 és 2 mellett van ugye DigiSport 1, 2, 3; Spíler 1, 2; Eurosport 1, 2; és M4 Sport), amivel a már meglevő fontosabb jogaik (itt írtunk erről részletesebben), azaz a Spíler elől elhozott MotoGP és NHL, valamint az amerikai egyetemi amerikaifutball-bajnokság, az IndyCar és az angol Championship értékét megdobja a világ egyik legjövedelmezőbb bajnokságának közvetítése.

Hogy aztán ki fog közvetíteni (azaz átviszik-e Faragó Richardot), hány meccset vettek meg, és hány évre szól a szerződés, az nem világos, mert kérdéseinkre egyelőre nem válaszoltak, de amint ez megtörténik, menten lehozzuk.

A sportág rajongói minden bizonnyal ki fognak borulni, ahogy az ilyen csatornaváltásoknál szokás, pedig ez másutt teljesen természetes, azaz ha valaki gyorsabb/gazdagabb/ügyesebb, akkor ő nyeri a versenyfutást. Az már más lapra tartozik, hogy az Arena4 a csatorna legutóbbi tájékoztatójának értelmében a három legnagyobb szolgáltató közül csak a Vodafone (leánykori nevén UPC) kínálatában szerepel, illetve pár kisebb kábelszolgáltatónál, míg a Sport1 lefedettsége közel százszázalékos volt.

Szóval aki nem vodás, de NFL-rajongó, az most szívhatja a fogát, de a sokéves tapasztalat azt mondatja az emberrel, hogy az Arena4 tulajdonosa szeptemberre úgyis meg fog egyezni a két másik nagy piaci szereplővel.