107 év után először készítette fekete fotós a Vanity Fair címlapját

2020.07.16. 10:09

A magazin 107 éves története során először használta a szerkesztőség fekete fotós munkáját a címlapon – írja a Guardian. Ami még akkor is nagy szó, ha bár tényleg 1913-ban jelent meg az első Vanity Fair, valójában 1936 és 1983 között nem működött a lap.

A lap főszerkesztője, Radhika Jones azt írta vezércikkében Dario Calmese fotósról: "Ez az első címlapfotója nagyobb magazinon, mi pedig őt és a látásmódját ünnepeljük az amerikai történelem parázsló pillanatában" – utalt a George Floyd meggyilkolása miatt kirobbant fekete polgárjogi tüntetéssorozatra.

Jones arról is írt, hogy nemcsak a fekete fotósok foglalkoztatása, de általában a feketék címlapi szereplése is meglehetősen ritka volt eddig a lapnál, amire egyébként pont a címlapinterjúban maga Viola Davis is felhívja a figyelmet a Vanity Fairről beszélve: "A múltban nem igazán szerettek fekete nőket tenni a címlapra, de ez igaz sok más magazinra és sok divatkampányra is. Amiből pedig tényleg igazán nagy hiány van, az a sötétebb bőrszínű fekete nők jelenléte. (...) Minket tökéletesen elfed egy láthatatlanná tévő köpönyeg."

Mindezt az egyébként indiai anyától és fehér apától származó Radhika Jones sem tagadja: " A magazin múltjában ritkaságnak számított, hogy fekete művész, sportoló vagy politikus szerepeljen a címlapon. Az archívumunkban, ha nem számítjuk a különkiadásokat, összesen 17 olyan címlap van, amelyen fekete ember szerepel az 1983 és 2017 közötti 35 évből." Jones 2017-ben vette át a lap vezetését, és most azt írja, már akkor is "eltökélt" volt, hogy ezen változtatni fog, így az elmúlt két és fél évben már 10 fekete szerepelt a címlapon.