Négy év szünet után újraindul a Metropol

2020.07.20. 17:09

A 2016-os leállás után négy évvel a Mediaworks újraindítja a Metropol nevű ingyenes napilapot, ezt a kiadó jelentette be a saját honlapján hétfőn.

Az új, szlogenje szerint megbízható és praktikus Metropol 24 oldalas lesz, a közlemény szerint továbbra is

a városlakók, a közlekedő tömeg lapja lesz, de a szokásos utcai terjesztésen túl az eddigieknél nagyobb elérést biztosítva bevásárlóközpontokban és egyéb hálózatokban is hozzáférhető lesz.

A megújult Metropol mellett elindul a lap online verziója is, ahol a látogatók "egy helyen találhatnak meg mindent, ami a hétköznapokban történő eligazodáshoz, informálódáshoz szükséges."

Az újság főszerkesztője Simon László lesz, aki 18 éven át dolgozott a korábbi lapnál, szerkesztőként és vezető szerkesztőként.

A Simicska Lajoshoz közel álló Fonyó Károly érdekeltségébe tartozó Metropol 2016 nyarán jelent meg utoljára, miután gazdasági okokból a tulajdonos bezárta a lapot. A gazdasági ok az volt, hogy az Orbán Viktor és Simicska közötti konfliktus részeként a BKV 2015 végén nem hosszabbította meg az újság terjesztésére kötött szerződést, és ezzel kiszorította a lapot az aluljárókból. Az újság 18 évig működött, 330 ezer példányt nyomtattak belőle naponta. Helyét a 2016 júniusában elindított, 150 ezer példányban nyomott Lokál vette át, amely kizárólagos terjesztési jogot kapott a BKV-tól és a MÁV-tól is.

A Lokál kiadója a fele-fele arányban Habony Árpád, illetve Győri Tibor által tulajdonolt Modern Media Group Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. volt. 2018 novemberében a Lokál is beleolvadt az új kormánypárti médiamamutba, a KESMA-ba, de a tavalyi önkormányzati választás új helyzetet teremtett, mivel Karácsony Gergely főpolgármester nem sokkal a megválasztása után bejelentette, hogy a Lokált hazug kiadványnak tartja. 2019 decemberében a főváros 180 napos felmondási idővel felbontotta a Lokállal kötött terjesztési szerződést. Időközben egy újabb ingyenesen osztogatott budapesti lap is elindult 2020. január 30-án, a Milkovics Pál csehországi magyar médiavállalkozó által kiadott Pesti Hírlap, amely nemrég a 168 Óra hetilapot kiadó Brit Media birtokába került.

A Válasz Online már tavaly tavasszal megszellőztette, hogy a kormányzati médiakonglomerátum hamarosan újraindítja a Metropolt. A portál informátorai úgy tudták, hogy egyrészt a Mediaworks-központban túl silánynak tartják a Lokált, másrészt a Metropol brand sokkal erősebb, és a névhasználati jog Simicska Lajos hagyatékának többi részével együtt már hozzájuk került.