Emőd
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Rupert Murdoch fia felmondott a FOX-nál (az apjának)

2020.08.01. 08:53

Rupert Murdoch amerikai médiamogul kisebbik fia, James Murdoch távozott a Fox televíziót és The Wall Street Journal című napilapot is tulajdonló News Corp. igazgatóságából.

A 48 éves James Murdoch

a szerkesztőségi irányvonal miatti nézetkülönbségekkel

indokolta lemondását, további részletekkel nem szolgált. Nem történt nyilvános bejelentés, a lemondás ténye az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez (SEC) benyújtott lemondó levél nyomán került nyilvánosságra.

Rupert Murdoch, a  News Corp. vezérigazgatója köszönetét fejezte ki a fiának a cégnél végzett munkájáért. A köszönetnyilvánításhoz csatlakozott Lachlan Murdoch - James Murdoch bátyja - is, aki változatlanul tagja maradt az igazgatótanácsnak. Az amerikai sajtóban az elmúlt hónapokban több helyen is megjelent, hogy James Murdoch nem értett egyet a cég tulajdonában lévő televíziók és lapok republikánus nézetekhez közel álló politikai irányvonalával. Az ifjabb Murdoch azonban nemcsak a cégbirodalom amerikai, hanem ausztráliai sajtóorgánumainak irányvonalával sem értett egyet.

Pár hónappal ezelőtt az amerikai The Daily Beast című, baloldali portállal a szóvivője révén tudatta, hogy ő és a felesége

különösen elégedetlen azzal, ahogyan a cég amerikai és ausztrál lapjai és televíziói bemutatják a klímaváltozás okozta gondokat.

James Murdoch a politikai baloldal híve az Egyesült Államokban. A Bloomberg hírügynökség információi szerint az előválasztásokon egymillió dollárt adományozott demokrata párti jelölteknek. A Politico című lapnak még januárban adott interjújában azt hangsúlyozta, hogy bárki legyen is a demokraták elnökjelöltje, örömmel áll mellé. A napokban nyilvánosságra került az is, hogy 615 ezer dollárt adott Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje kampányára.

Apja, Rupert Murdoch évtizedek óta a jobboldali-konzervatív politika támogatójaként ismert, nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Ausztráliában és az Egyesült Királyságban is, ahol vállalatbirodalma szintén több médiumot tudhat magáénak. Az Egyesült Államokban idősebb Murdochnak szoros kapcsolata van Donald Trump amerikai elnökkel.

A Murdoch család története ihlette a Succession (Utódlás) című HBO-sorozatot is, aminek második évadát pár napja jelölték 18 Emmy-díjra.