Üres stúdiót mutatott a belarusz közmédia kamerája

2020.08.17. 13:31

Sztrájk kezdődött a belarusz állami televíziónál, hétfőn már üres stúdiót közvetítettek a kamerák, írja a 444.

Az üres stúdióról Max Seddon, a Financial Times oroszországi tudósítója tett ki egy posztot Twitterre. 

Napról napra csökken Lukasenko támogatottsága

– tette hozzá posztjához, amelyből nem derült ki, pontosan meddig tartott az üres stúdió, délután már felvette a megszokott ritmust az adó.

A sztrájkról egy helyi tudósító, Hanna Liubakova is írt: ő megjegyezte, hogy mivel a kormánynak eddig az állami televízió volt az egyik fegyvere, így a sztrájk azt jelzi, hogy eggyel kevesebb eszköz maradt most az állam kezében, amin keresztül a propagandát közvetíthetik.

A közmédia egyik alkalmazottja az Interfax hírügynökségnek meg is erősítette, hogy dolgozóik valóban sztrájkba kezdtek. Hétfő reggel az újságírók, operatőrök és más stábtagok átadtak a tévé vezetőségének egy követeléslistát, amely többek között a cenzúra megszüntetését és a választási család tényének elismerését is tartalmazta. Miután nem kaptak érdemi választ, levonultak az épület elé, de az nem világos, hogy a közmédia 1500 dolgozója közül hányan csatlakoztak a munkabeszüntetéshez.

A sztrájk nem teljes, délután a csatorna a megszokott üzemmódban működött, a hírekben többek között arról volt szó, hogy ki kell vizsgálni a a tüntetők erőszakos tetteit. Ezután egy szülésznőről szóló rövid portré volt látható, majd hírek a sikeres gabonabetakarításról.

Igaz, az Indexnek küldött beszámolók szerint voltak híradások a tüntetésekről is, semleges hangnemben - ami nagy változás a korábbi, a tüntetőket lekezelő, csőcseléknek bemutató híradásokhoz képest. 

A csatorna vezetője, a 2018-ban kinevezett Ivan Ejszmont a munkatársakkal közölte: vagy dolgoznak, vagy beadják felmondásukat. A tiltakozó újságírok jelezték, továbbra is dolgozni akarnak, de nem úgy, ahogyan eddig azt a kézivezérléssel operáló politika megkövetelte.

Lukasenko múlt vasárnapi, hivatalosan 80 százalékkal – de minden bizonnyal rendszerszintű csalással – megnyert választási győzelme után folyamatos tüntetések és sztrájkok kezdődtek Belaruszban. Vasárnap százezren tüntettek Minszkben az elnök ellen, sokkal kevesebben mellette.